in

Poljoprivrednici najavljuju nastavak protesta ukoliko država ne poveća subvencije i ukine akcize na gorivo

Kako bi rešili nagomilane probleme i bili konkurentiji, poljoprivredni proizvođači okupljeni oko Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Saveza udruženja poljoprivrednika zapadne Srbije, uputili su zahteve državnom vrhu za povećanjem subvencija i ukidanjem akcize na gorivo.

U slučaju izostanka reakcije najviših državnih zvaničnika na njihove zahteve, najavili su nove proteste. Podsetimo, protest poljoprivrednika več je održan prošle nedelje, na više lokacija širom Srbije.

Konkretni zahtevi Vladi Srbije

Kako navode u saopštenju koje prenosi N1, radi dobrobiti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i očuvanja sela, Vlada Srbije treba da ispoštuje sledeće zahteve:

  1. Ukidanje akcize za euro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva,
  2. Subvencije po 200 evra po hektaru,
  3. Redovna i brza isplata subvencija, isplata svih zaostalih neisplaćenih subvencija i isplata budućih subvencija u roku pd 45-60 dana od dana podnošenja zahteva.
  4. Regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva
  5. Regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu

– Udruženi poljoprivrednici Vojvodine i Mačve traže ispunjavanje zahteva zbog dugogodišnjeg veoma lošeg stanja u poljoprivredi i nemogućnošću za nastavak iole kvalitetne i stabilne poljoprivredne proizvodnje. Tražimo da ono što ste nam ukinuli pre deset godina (gorivo bez akcize i smanjili subvencije na nivo statističke greške) kada ste imali problem u budžetu, sada vratite na nivo koji stoji u zahtevu, jer sada nemamo više nikakvih ekonomskih problema i vidimo da ima novca koji se deli skoro svim grupacijama građana –  navode u saopštenju.

Takođe, kažu, ne mogu da budu konkurentni u proizvodnji pošto jedini nemaju opredeljeno gorivo za poljoprivrednu proizvodnju.

– I najmanje moguće subvencije u biljnoj proizvodnji u celom regionu i EU. Mere koje smo predložili su garant stabilne poljoprivredne proizvodnje i prehrambrene sigurnosti države Srbije – rekli su.

Poljoprivrednici zahtevaju da se navedeni zahtevi „sistemski i trajno reše donošenjem potrebnih zakonskih okvira radi opstanka poljoprivrednika“.

Žele isključivo sastanak sa premijerkom i najvišim državnim vrhom

„Sa resornim ministrom ne želimo više da vodimo bilo kakav razgovor na ovu temu pošto su mu problemi predočavani više desetina puta u poslednjih 10 godina i nikada nismo dobili ni jedno rešenje problema samo prazna obećanja. Zahtevamo hitan sastanak do petka, 18. februara sa premijerkom Anom Brnabić i ispunjenje naših zahteva. U slučaju da se ne odazovete pozivu na sastanak bićemo prinuđeni da izrazimo svoje nezadovoljstvo i izađemo na proteste“, naglašavaju poljoprivrednici.

izvor: N1

Tamara (30) ima petoro dece, bavi se poljoprivredom, marketingom, bloguje i stiže baš sve