in

Politika, korupcija, urušavaju autonomiju i ugled univerziteta

Politika, korupcija, urušavaju autonomiju i ugled univerziteta

Autonomija univerziteta u Srbiji potpuno je uništena a glavni razlozi za takvo stanje su politika, korupcija i nepotizam, ocenili su danas u Beogradu predstavnici novoosnovanog Slobodnog sindikata obrazovanja Srbije.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu Tamara Milenković Kerković kazala je da je materijalni položaj visokog obrazovanja i univerziteta nedostojan i da to u velikoj meri utiče i na autonomiju.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da univerziteti mogu da ostvaruju svoju ulogu, a to je prenošenje i širenje znanja, samo ako su autonomni a profesori nezavisni.

„Međutim, kada niste finansijski nezavisni i kada je koeficijent za obračun plata profesora univerziteta manji nego kod ostatka zapsolenih u javnom sektoru u Srbiji, onda dolazimo u situaciju da se urušava ugled i ceo sistem visokog obrazovanja“, rekla je Milenković Kerković.

Navela je da je plata redovnog profesora na fakultetima bez minulog staža 105.000 dinara.

„Oduzimanjem finansijske nezavisnosti, fakultetima se oduzima i autonomija. A određivanjem ovako niskih primanja, profesorima se oduzima integritet i urušava im se ugled zbog čega sve manje studenata, nakon završenih studija, želi da ostane na fakultetima i posveti se širenju obrazovanja“, rekla je Milenković Kerković.Profesorka farmakologije i toksikologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Nina Žigon ocenila je da ;fakultetima u Srbiji upravlja politika, a da su korupcija i nepotizam „na nikad većem nivou“.

Dodala je da najbolji studenti ne nastavljaju da se bave naukom jer kako je rekla, nauku u Srbiji niko ne finansira.

Tagovi