in

Političkog pluralizma ima više u izveštaju REM-a, nego u medijima

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je da nalazi “monitoringa političkog pluralizma” u programima televizija koje je sproveo REM, a javnosti predstavilo Privremeno nadzorno telo za praćenje medija, ne daju verodostojnu sliku objektivnosti i profesionalnosti glavnog toka medijske scene u Srbiji.

Objavljeni rezultati i njihove interpretacije nepotpuni su i nekredibilni zbog neadekvatne metodologije monitoringa koju REM primenjuje, a koja ne sadrži jasne kriterijume po kojima se vrši selekcija medija i programskih sadržaja za posmatranje, ukazuje CRTA.

Oni ne obuhvataju sve bitne vidove medijske zastupljenosti političkih aktera, niti omogućava tačnost i doslednost u određivanju tonaliteta u kojem su oni predstavljeni.

Iz nedostataka u metodologiji proizlazi pogrešna ukupna ocena stepena neravnopravnosti predstavnika različitih političkih opcija – zastupljenost aktera vlasti prikazuje se manjom, a aktera opozicije većom nego što jeste.

Drugim rečima, CRTA ukazuje da REM vidi politički pluralizam i tamo gde ga nema u medijima.

Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma je napravljen izbor medija koju su predmet monitoringa REM, kao ni izbori emisija koje se analiziraju jer se u zvaničnom dokumentu samo navodi da odluku o tome donosi Savet REM, dodaje se u saopštenju.

U izveštaju se, na primer, ne objašnjava zašto su u izbor medija koji su predmet posmatranja ušle televizije s različitim tipom pokrivenosti – nacionalna, regionalna, kablovska, i kako se zbrajaju i upoređuju podaci prikupljeni njihovim posmatranjem.

U saopštenju se dodaje da CRTA ukazuje da je problem i to što metodologija REM ne prepoznaje činjenicu da se politički akteri u programima televizija pojavljuju u dva svojstva – kao subjekti kada se prikazuje audio-vizuelni zapis njihovog nastupa i kao objekti – kada o njima, u neutralnom, pozitivnom ili negativnom tonu, govore prezenteri, novinari, drugi politički akteri.

Centar zahteva od REM i Privremenog nadzornog tela za praćenje medija da u javnom interesu koriguju metodologiju nadzora nad medijima kako bi mogli da, na osnovu tačnih podataka i objektivnih uvida, obavljaju svoju regulatornu funkciju u predstojećoj izbornoj kampanji.