in

Politički kič i čin direktnog udvorištva

Profesor iz Niša Đokica Jovanović ocenio je u emisiji N1 Studio Live da bilbord Aleksandra Vučića, koji se nalazi i posle dva meseca na fasadi hotela Ambasador, predstavlja “politički kič” i “direktno udvorištvo”, kao i da “on nije doneo nikakav dobitak ovom gradu”.

I dva meseca kasnije, lik Aleksandra Vučića sa visine gleda na Nišlije. Profesor iz Niša Đokica Jovanović kaže da je u pitanju „politički kič“.

„Hotel Ambasador je bio znak grada. Mi Nišlije smo voleli taj hotel. Prema tome, privatni gazda ne bi trebalo da ruši tu sliku, jer privatna svojina nije lična svojina. Privatna svojina ima društveni karakter. On je (vlasnik), iz nekakvih razloga sitne male politike i svog ćara kod vlasti – to uradio. Ogroman poster, a nikakv dobitak za ovaj grad“, ocenio je Jovanović.

Dodaje da je dvomesečno ostajanje Vučića na fasadi “čin sitnog udvorištva”.

“Ova grandomanija ukazuje na vrlo nizak, nikakav kulturni status ove oligarhije na vlasti, i ovih koji žele da im se udvaraju, ne bi li ih šefovi malo pomilovali po glavi”, smatra sagovornik N1.

Kaže da Nišlije reaguju na različite načine na ovaj bilbord.

Izvor : N1

“Ima onih kojima jako smeta, ima onih kojima zaista ne smeta, a najviše je onih koji glume da im to ne smeta”, ističe Jovanović.

On se osvrnuo u istoriju, i napomenuo da su ovakav vid pažnje u javnosti volele autokrate, odnosno carevi, kraljevi i “oni koji sebe vide kao sav svoj narod”.

“Oni očekuju sa njihovog stanovišta potpuno obožavanje i potpuno poverenje”, istakao je Jovanović.

Primećuje da se ovakvi potezi lokalnih vlasti ne dešavaju samo u Nišu, već su postali karakteristika za mnoge gradove u Srbiji.