in

Policija traga za organizatorima protesta u Zagrebu i napadačima na novinara RTL

Zagrebačka policija intenzivno traga za organizatorima jučerašnjeg neprijavljenog protesta protiv kovid potvrda u Zagrebu i za osobama koje su napale novinara RTL Gorana Latkovića koji je izveštavao sa tog skupa, objavila je agencija Hina.

„U toku su intenzivne mere s ciljem da se potencijalni organizator ili više njih, na neki način kriminalistički obradi i da se podigne optužni predlog“, izjavio je novinarima načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović.

On je ocenio da je jučerašnji protest protiv kovid potvrda prošao u “bezbednosno zadovoljavajućim uslovima“, ali ističe da je prekršen Zakon o javnom okupljanju, jer skup nije bio prijavljen.

Posilović je ukazao da protestu nije bilo redara, u manjem delu tokom skupa su korišćena pirotehnička sredstva, a prekršena je i Odluka o ograničavanju javnih okupljanja.

On je potvrdio da je policija primila krivičnu prijavu zbog verbalnog i fizičkog napada na novinara RTL Gorana Latkovića i da će pregledati svoje snimke događaja, kao i snimke kamera Grada Zagreba i razgovarati sa očevicima.

Posilović je naglasio da je policija u stalnom kontaktu s Hrvatskim novinarskim društvom i drugim strukovnim udruženjima i pozvao građane da se jave ako imaju informacije o napadu na novinara ili drugim eventualnim napadima.

On je potvrdio da su učesnici protesta na Trgu bana Jelačića zapalili zastavu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), navodeći da je to „dokumentovano fotografijom i videom“, a istraga je u toku.

Tagovi