in

Policija čuva prazne zgrade, vojnici ”pevaju na granici“

Policija čuva prazne zgrade, vojnici ”pevaju na granici“

Premijer Albanije Edi Rama kritikovao je Prištinu zbog upada u opštinske zgrade na Severu i Srbiju zbog raspoređivanja trupa ka Kosovu, ocenivši da akcije strana ne mogu biti ”manje evropske”.

Najava evropske unije o spremnosti uvođenja mera ukoliko Beograd i Priština odmah ne deeskaliraju situaciju i okrenu se dijalogu, naišla je na reakciju albanskog premijera, Edija Rame. Kaže da akcije strana ne mogu biti “manje evropske“, prenosi KoSSev.

Evropska unija oglasila se juče sa pozivom Beogradu i Prištini da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. U najnovijoj poruci iz Brisela izlistali su očekivanja od strana uz napomenu da su spremni da sprovedu odlučne mere, te da čvrsto stoje iza KFOR-a i EULEX-a.

A ukoliko ne dođe do deeskalacije tenzija, uslediće “negativne posledice“.

“EU nije mogla da bude jasnija!“, poručio je u objavi na Tviteru premijer Albanije, Edi Rama.

“Nastavak sa ovim apsurdnim planom koji nije plan – raspoređivanjem policije da zaštiti prazne zgrade u koje izabrani zvaničnici ne mogu da uđu, a sa druge strane, raspoređivanje vojnih trupa da pevaju na granici druge zemlje, ne može biti samonametljivije i manje evropsko“, poručio je Rama.

MILOŠ VUČEVIĆ

Evropska unija je juče konkretno od Prištine zatražila da “postupi na neeskalirajući način“ i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na Severu.

Ujedno su zatražili da novoizabranni gradonačelnici “privremeno“ obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama osim u opštinskim zgradama.

Takođe su poručili da prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine, te da se očekuje učešće Srba.

Sa druge strane, izrazili su zabrinutost zbog statusa najviše pripravnosti Vojske Srbije.

Evropska unija takođe traži da seu putem angažovanja u sklopu dijaloga otvori put za sprovođenje nedavno zaključenog sporazuma, uključujući i početak rada na uspostavljanju ZSO.