in

Policija čuva mural Mladiću, podilazi nasilnoj grupi ljudi

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je odustala od najavljenog uklanjanja murala ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici na beogradskom Vračaru nakon što im je policija to zabranila, kaže da se oni nisu povukli, nego su i na ovaj način poslali poruku. “MUP je potpuno nezakonito zabranio skup na kojem je trebalo da očistimo grafit i nakon toga izdao saopštenje da neće da u svet odu slike krvavih srpskih glava. Mi smo to razumeli da bi nama bile razbijene glave i da policija ne može ili neće da nas zaštiti. Ne možemo da pristanemo na taj sistem u kome se uspeh postiže ili se zakon poštuje samo ako si fizički jači, i onda mi treba da se bijemo pa da se na osnovu toga odluči da li će biti moral ratnom zločincu u centru Beograda ili neće”, poručio je Đurić.

Ukazujući da je mural nelegalno naslikan, on u N1 Studio Live ocenjuje da se državne službe plaše i odbijaju da uklone mural, a država ne preuzima nikakvu odgovornost.

Dodaje da su prošle sedmice simbolično rekli da policija čuva mural Ratku Mladiću, da bi se danas ispostavilo da ona to zaista i čini.

Očevidac je za N1 rekla ranije danas da se preko puta murala nalazi policija, na oba ćoška ulice, a prisutne su i dve marice, kao i da policajci legitimišu svakog ko se tu zaustavi.

Podsetivši da je MUP u saopštenju naveo da se skup zabranjuje jer bi moglo doći do „međusobnog fizičkog sukoba, zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu“, Đurić smatra da je policija sposobna da ih zaštiti ali nije spremna.

„Kada bi se ta logika sprovodila u Srbiji nijedna fudbalska utakmica ne bi bila odigrana, jer je svaka utakmica rizik od sukoba dve suprotstavljene grupe ljudi“, ukazuje on i ističe da je policija zabranila skup „jer podilazi nasilnoj grupi ljudi, a to su navijači, Levijatan, grupe koje vladaju strahom u Srbiji, vladaju trajnom pretnjom nasiljem“.

Dodaje da naše društvo nije podeljeno samo na antifašiste i one koji to nisu, „podele su na one koji poštuju zakon i one koji se zakonu smeju, država je na strani onih koji se zakonu smeju“.

Pita i ko je procesuiran zato što je pretio nasiljem zbog čega je, kako navodi, „moralo da se negira ustavno pravo građana, tj. nas da održimo skup“.

„Nerviramo ih što govorimo da je mural nezakonit, zato što pokušavamo solidarno da se okupimo da bi se borili protiv politike slavljenja ratnih zločinaca“, navodi Đurić.

Dodaje da isto razmišljanje stoji i na strani desničara i na strani policije – „da ostane taj mural tu, jer i jedni i drugi misle da je Mladić heroj i na tome misle da grade Srbiju“.

Navodi da pitanje murala Mladiću nije samo to, već i vrednosti na kojima gradimo društvo.

Ako je ovoj državi toliko važna regionalna saradnja, dodaje da onda mora da shvati da „neće biti razumevanja i poverenja u regionu sve dok naša država štiti taj mural kao spomenik“.

Naš odnos prema antifašizmu mora da bude iznad naših podela

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i kakve su poruke vlasti u tom smislu, on navodi da su one „toliko sporadične da ne možemo tu da govorimo o antifašističkoj politici, nema nikakvog kontinuiteta u tim porukama u Srbiji“.

„Mnogo se više naše institucije bave rehabilitacijom saradnika fašizma nego žrtvama fašizma. Nije antifašizam samo to da prepoznamo da smo bili žrtve fašizma, on treba da kreira neke nove vrednosti, da bude vodič za budućnost“, poručuje Đurić.

Ističe da naš odnos prema fašizmu mora da bude iznad naših podela i da treba da se prestane sa praksom slavljenja ratnih zločinaca, jer je „to je jedini način da ne skliznemo ponovo u fašizam“.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: