in

Polemika Švečlje i Petkovića na Tviteru o nadležnostima kosovske policije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “lagao” govoreći o nadležnostima kosovske policije, “namerno izvrćući obavezu iz prošlosti” koja se odnosila na Vojsku Kosova.

„Miloševićev ministar propagande, Vučić, lagao je na današnjoj konferenciji za novinare o kosovskoj policiji. Obaveza iz prošlosti da Vojska Kosova ne može da uđe na sever bez saglasnosti KFOR-a je namerno izvrnuta. Kosovska policija je ovlašćena da obezbedi vladavinu zakona i sigurnosti za sve građane širom Kosova“, napisao je Svečlja na Tviteru.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovorio je kosovskom ministru, navodeći da ako kosovska policija ima pravo delovanja i na severu, „to jedino može da se odnosi na policijski direktorat-Sever, kog po Briselskom sporazumu čini 95 odsto Srba“, ali da Svečlja srpskom policijskom direktoratu „nikada nije priznao to pravo“.

„Umesto toga, Priština je uvek slala na sever ROSU, do zuba naoružane jedinice u oklopnim vozilima koje tamo mogu samo uz saglasnost KFOR i četiri gradonačelnika sa severa, po sporazumu iz 2013. A šalju ih da otmu sever, proteraju Srbe, zaustave lekove, maltretiraju goloruk narod. Neće proći“, napisao je Petković na Tviteru.