in

Pojeftinio kvadrat u Novom Sadu

Pojeftinio kvadrat u Novom Sadu

Svedoci smo da već mesecima cene nekretnina u srpskim gradovima neprekidno rastu, pa je za većinu građana kupovina stana postao nedosanjani san, ukoliko ne žele da provedu ostatak života u kreditima do guše.

Po visokim cenama kvadrata, ali i mesečnih renti, posebno od početka rata u Ukrajini, prednjače Novi Sad i Beograd, ali je tendencija rasta zabeležena i u drugim većim urbanim centrima u zemlji.

Međutim, čini se da smo konačno dočekali da cene počnu lagano da padaju, prvi „korak“ je povukao upravo Novi Sad, a promena, doduše ne velika, zabeležena je u januaru mesecu.

„Posle ogromnog rasta normalno je da dođe do naglog pada“

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine kaže za „Blic Biznis“ kaže da pad cene prosečnog kvadrata u centru Novog Sada nije nešto što treba da iznenađuje, već da je to bilo očekivano, imajući u vidu da su cene prethodnih meseci na ovoj lokaciji rasle velikom brzinom.

– Ovo se i očekivalo. Imajući u vidu da je na ovoj lokaciji u prethodnom periodu bio najveći rast, sasvim je normalno da posle izvesnog vremena, posle velikog rasta cena nekretnina dođe i do naglog pada. To je vrlo moguće i dešavaće se i u narednom periodu i na drugim opštinama sigurno – objašnjava Đoković.

On ističe da u narednom periodu možemo da očekujemo slično i na drugim opštinama, gde je skok bio znatno viši, ali i na opštinama gde je ostvaren manji promet poslednjih meseci, kao što su beogradske opštine Vračar i Savski Venac, ali napominje da to nije pravilo.

– Može da se desiti pad na lokacijama gde je bio veliki rast, kao i manji promet, ali kod nas po tom pitanju nema pravila. Razlog je što kod nas nema linearnosti kada su u pitanju cene kvadrata.

Nama se cifre znatno razlikuju od opštine do opštine, i uopšte nema neke generalizacije, kao što se može videti i u praksi – kaže on.

Cene u centru Novog Sada nešto niže

Izveštaj portala Nekretnine.rs pokazuje da je početkom ove godine u svim većim gradovima, i opštinama, izvuzev centra Novog Sada zabeleženo povećanje cene kvadrata.

Gledajući procentualno, taj rast je znatno oscilirao, ne samo od grada do grada, već i po opštinama.

Foto: Luftika, ilustracija

Iako su mnogi koji planiraju da kupe nekretninu u novu godinu ušli sa velikim entuzijazmom da bi cene uskoro mogle da idu dole, struka kaže da do toga neće doći.  Naprotiv, prognoze su da cene nastavljaju da idu gore.

– Nastavlja se tendencija rasta, tako da do pojeftinjenja kvadrata u narednom periodu neće doći. Jedino što je vrlo verovatno da taj skok neće biti drastičan, nego će povećanje ići umerenim tempom – kaže Đoković.

On dodaje da čak i da bude manji broj stanova cene će rasti iz jednog razloga.

– Cene će i u tom slučaju rasti jer smo mi tržište vezanih transakcija. Kod nas kada neko proda stan, on ne ide da taj novac uloži u banku ili u neki fond, već ponovo ide da kupi nekretninu.

I to je tako u 85 do 95 odsto slučajeva. To je jedan začarani krug u kome se vrtimo i zbog čega cene ne mogu da padnu – objašnjava Đoković.

Novo Naselje najviše skočilo, Grbavica i dalje najskuplja

U prvom mesecu ove godine stanovi u Novom Sadu najviše su poskupeli na opštini Novo naselje, i to za 1.21 odsto, pa je sada prosečan kvadrat na ovoj opštini 2.085 evra.

Nešto manje poskupljenje bilo je na opštini Grbavica, 1.02 odsto, koja je po cenama već odavno prešla prosečnu cenu kvadrata u centru grada. Nakon poskupljenja, ta cifra se popela i na 2.682 evra.

Grbavica zgrade
Foto: Luftika, ilustracija

Na opštini Podbara cene su se pomerile na gore samo 0,74 odsto i dovele do cifre od 2.574 evra za kvadratni metar.

Jedina opština koja se izdvojila u ovom mesecu je centar grada, gde je prosečan kvadrat pojeftinio ta 0,04 odsto i spustio cenu na 2.555 evra.

Izvor: Blic Biznis

Cena kvadrata u Novom Sadu dostigla vrtoglavih 4.000 €, Grbavica ubedljivo najskuplja