in

Pojačano prisustvo policije kod Predsedništva, pale se sveće za žrtve Srebrenice

Pojačano prisustvo policije kod Predsedništva, pale se sveće za žrtve Srebrenice

Inicijativa mladih za ljudska prava okupili su se ispred Predseništva povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici, uz prisustvo velikog broja pripadnika MUP-a i nekolicine desničara.

Inicijativa mladih za ljudska prava okupili su se u 19.30 ispred Predsedništva (Andrićev venac 1) povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici kako bi upalili sveće i postavili umetničku instalaciju „Majčina marama“, koju su kreirali Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.

N1

Na terenu se nalazilo više od 10 vozila Policijske brigade, u kojima su bili policajici sa opremom za razbijanje demonstracija. Ispred Predsedništva došao je i bivši predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM Simo Spasić.

Primećeno je i nekoliko pristalica desničara koji su došli da ometaju skup. Oni su mirno stajali sa zastavama Ratka Mladića koji je između ostalog osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici. Ali i pored sam kraj preformansa uzvikivali su „Radovan Karadžić“, „Srebrenica nije genocid“.

N1

Sveću u znak sećanja na žrtve Srebrenici došli su da zapale i članovi Ne davimo Beograd i Pokret slobodnih građana.