in

Podrška dijalogu, EU i SAD sarađuju

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova.

„Iz američke perspektive, želim da kažem da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Pokazali ste da ste solidan partner, dobar prijatelj i na tome vam zahvaljujemo. Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti“, rekao je Eskobar.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Kurtijem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, rekao da su radili sa evropskim kolegama da prepoznaju Zapadni Balkan kao izuzetnu priliku, a ne opasnost i da ohrabruju sve strane da vide taj region kao potencijalno budućeg člana.

Kazao je da dijalog koji se odvija pod okrivljen EU ima punu podršku SAD-a.

Lajčak je poručio da su on i Eskobar na Kosovu da pošalju jasnu poruku da EU i SAD sarađuju i da pokažu da dele viziju Kosova, kao i dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

“Srećan sam što je poseta pružila priliku da sa predsednicom, premijerom, razgovaramo o našem planu za naredne mesece i nedelje. Nastavićemo naše diskusije. Ostaćemo ovde do srede, oni će nam pomoći da imamo jasnu sliku šta da očekujemo u budućnosti i da poguramo proces napred. U ovom trenutku želim da kažem da smo srećni što smo ovde zajedno”, rekao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su na sastanku kosovski zvaničnici informisali izaslanike za dijalog Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka o reformama u ekonomiji i pravosuđu.

Prema njegovim rečima, upoznao ih je i sa naporima Vlade u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kurti je dodao da Vlada upravlja i pandemijom, ističući da su dosegli 60 odsto vakcinisane populacije.

Rekao je da su odlučni da se poštuju i ostanu nedirnuti ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost.

Tokom posete Kosovu Lajčak i Eskobar razgovaraće sa predstavnicima političkih stranaka. civilnog društva i medjunarodne zajednice na Kosovu.

Na kraju posete, 2. februara najavljena je zajednička konferencija za novinare Lajčaka i Eskobara.

Osmani: Srbija blokira napredak u dijalogu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom da Srbija blokira napredak u dijalogu.

“Već je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu”, rekla je Osmani, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Osmani je istakla da je Kosovo posvećeno dijalogu koji se fokusira na uzajamno priznavanje i rekla da je to dokazalo svojim predlozima datim tokom celog procesa.

Ona je takodje ponovila stav Kosova da sporazum o medjusobnom priznanju ne bi trebalo da utiče na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova.

Kosovska predsednica je ocenila da je spisak sporazuma koje Srbija nije primenila dug i da ga hitno treba rešavati ako želi povratak poverenja u proces dijaloga, dodaje se u saopštenju.

Osmani je rekla da Srbija ne samo da nastavlja da ne primenjuje prethodne sporazume, već pokazuje i jasne prepreke kada god učestvuje na sastancima koji su organizovani u okviru dijaloga u Briselu.

“Očekujem od Evropske unije kao posrednika u dijalogu ravnopravan tretman obe strane”, kazala je predsednica Osmani.

Ona je još jednom istakla apsolutni značaj rasvetljavanja sudbine nestalih nasiljem kao prioriteta u procesu dijaloga.

Posle susreta sa predsednicom Kosova, Lačak i Eskobar sastali su se sa premijerom Aljbinom Kurtijem.