in

Podneta krivična prijava protiv NN lica zbog krijumčarenja “crnogorskog” lava

Mladunče lava koje je nakon višednevne potrage nađeno u Budvi, nije moglo da padne s neba – lav je morao da pređe granicu, a za životinju je morala da postoji i dokumentacija o izvozu, odnosno uvozu, a potom i dozvola za držanje koju bi izdala Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), kazao je direktor Agencije Milan Gazdić, nakon što su, zbog slučaja lava, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podneli krivičnu prijavu protiv NN lica.

Iz Uprave prihoda i carina “Vijestima” nisu odgovorili da li su carinici registrovali uvoz mladunčeta, kao ni kada i ko je uvoznik te životinje i da li je uvoz pratila uredna dokumentacija. Odgovori im nisu stigli ni iz Uprave policije, ali, prema pisanju drugih medija, u policiji “preuzimaju intenzivne mere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti” u vezi sa tim slučajem, pišu „Vijesti“.

Agencija je u ponedeljak SDT-u podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična dela za koje se goni po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

”Postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane više počinilaca, a vrednost ove egzotične i zaštićene životinje se nezvanično procenjuje na iznos od oko 200.000 evra”, saopštili su iz Agencije.

Ujedno, uputii su apel nadležnima da se pozabave problemom krijumčarenja životinja.

”I sve svoje resurse stave na raspolaganje, kako bi se pristupilo tom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način”, poručili su iz Agencije.

Direktor Milan Gazdić rekao je da ni Crna Gora, ni mnoge druge države na Balkanu, krijumčarenje životinja ne prepoznaju kao jedan od većih problema, te da o svemu javnost najprije sazna zahvaljujući društvenim mrežama.

”Lav u Budvi samo je ogolio slučaj. Taj lav nije mogao da padne sa neba, morao je da pređe granicu, da ima uvozno-izvoznu dokumentaciju, dozvolu za držanje koju izdaje Agencija. Pre nekoliko godina, čovek je u svom autu prevezao dva emua. To su ptice trkačice, koje su prilično velike… Zahvaljujući društvenim mrežama i ljudima koji ne izdrže, a da ne urade selfi sa divljom životinjom i to objave, imamo sve više informacija o držanju egzotičnih i stranih vrsta, pa i divljih životinja u Crnoj Gori koje pojedinci pokušavaju da pripitome”, rekao je Gazdić.

”Vijesti” su nedavno objavile i da se na privatnom imanju u selu Blizna, u okolini Podgorice, poznatom kao Prihvatilište i oporavak životinja, nalazi jedinka kengura, a iz Agencije su tada kazali da za životinju ne postoji bilo kakva dokumentacija. Kengur je u Pipere, kako su saopštili, navodno stigao iz Berana, takođe od lica koje nema dozvolu za držanje te životinjske vrste.

I o lavu se saznalo zahvaljujući društvenim mrežama – pred kraj 2021. godine, 23. decembra, L.T. na Instagramu je objavio fotografiju i video, a Agencija je, uz sumnju da su snimci napravljeni u nekom od budvanskih domaćinstava, 21. januara o tome obavijestila Upravu za inspekcijske (UIP).

”Obaveštavamo vas da smo putem Instagrama došli do saznanja da neko u Budvi, u stanu, drži mladunče lava. Kako se radi o zveri, koja će za par meseci postati opasna za okolinu, molimo hitnu inspekcijisku kontrolu… Pitanje je na koji je način mladunče lava ušlo u Crnu Goru, s obzirom na to da nismo dosad izdavali dozvolu za ovu vrstu životinje”, pored ostalog se navodi u zahtevu, uz molbu za izveštaj o inspekcijskom nadzoru.

Iz UIP, odnosno ekološke inspekcije, “Vijestima” su ranije kazali da su nakon zahteve EPA, obaveštenje Upravi policije, odnosno Centru bezbednosti Podgorica, dostavili 27. januara – šest dana po zahtevu koji im je upućen iz Agencije.

Iz UP nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” upućena 10. februara, na dan kad je lav nađen – da li je i koje mere i aktivnosti preduzela policija, da li je ispitana osoba kod koje se i toga dana na Instagramu nalazila fotografija mladunčeta lava, kao i da li je identifikovan držalac životinje i ako jeste, šta je preduzeto u tom slučaju.

L.T. je u međuvremenu uklonio fotografiju sa Instagrama. Nezvanično, vlasnik lava je izvesni državljanin Turske.

Mladunče lava krajem januara nestalo je u mestu Pobori, iznad Budve, a pronađeno 10. februara, u staroj kući na putu ka selu Krapina.

Kazne zatvora od šest meseci do 15 godina

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora ili ko izbegavajući mere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili pretnje, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

KZ predviđa i da “ko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra, kazniće se zatvorom od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset hiljada evra, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina”.

Prema navodima Agencije, vrednost lava nezvanično se procenjuje na iznos od oko 200.000 evra.

Prema KZ, ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.