in

Podignuta optužnica protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića

Podignuta optužnica protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore dostavilo je podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića, potvrđeno je “Vijestima” iz tužilaštva.

Tužilaštvo je imalo zakonsku obavezu da optužnicu podigne do petka, pišu Vijesti.

Iz SDT saopštili su da doskorašnjeg kolegu terete da je sredinom 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije „Kavački klan“ i da je, umesto da goni članove te grupe, prikrivao dokaze protiv njih i sa pozicije specijalnog tužioca radio za mafiju.

Na teret mu se stavlja da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

„Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije ‘Kavački klan’, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka“, navodi se u saopštenju na sajtu SDT.

Čađenovića terete i da je, u jednom krivičnom predmetu, odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

Čađenoviću je pritvor određen rešenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. decembra 2022. godine.

SDT je ranije doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, kojeg terete da je sredinom 2020. postao član kriminalne organizacije koju je formirao Radoje Zvicer.

Specijalni tužilac uhapšen je 9. decembra na poslu nakon što je njegov kolega Miloš Šoškić donio odluku o otvaranju istrage i nalog za hapšenje Čađenovića.