in

Podignuta optužnica protiv bivših državnih funkcionera zbog korupcije

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnicu protiv 27 osoba, među kojima je više bivših državnih funkcionera, zbog korupcije, objavljeno je u Zagrebu. Prvooptužena je nekadašnja uzdanica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), bivša državna sekretarka i gradonačelnica Knina Josipa Rimac, a među optuženima su bivša HDZ ministarka Gabrijela Žalac i nekadašnja pomoćnica ministra privrede Ana Mandac.

Mediji spekulišu da je upravo zbog iskaza Ane Mandac, u subotu uhapšen tada još aktuelni ministar gradjevine Darko Horvat (HDZ) koji je osumnjičen da je zloupotrebio položaj dok je bio ministar privrede 2018.

Optužnica tereti Rimac i ostale za niz zloupotreba povezanih sa poljoprivrednim podsticajima, podrškom za preduzenike, zapošljavanje i sredjivanje državnih ispita od 2017. do 2020. Među optuženima su i bivša HDZ-ova gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić i nekadašnja šefica kabineta ministarke poljoprivrede, Ružica Njavro, kao i više preduzenika koji su, prema optužnici, podmićivali prvooptuženu da bi dobili različite protivusluge.

Optužnica je podneta Županijskom sudu u Zagrebu.

Tagovi