in

Podaci o izvozu oružja iz Srbije su verodostojni

Podaci o izvozu oružja iz Srbije su verodostojni

Tomas Endrjuz, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za Mjanmar, izjavio je za Glas Amerike da je potpuno uveren u tačnost informacija iznetih u izveštaju u kom su Srbija, Rusija i Kina označene državama koje su nastavile da izvoze naoružanje u Mjanmar, posle puča koji je u toj državi izveden februara 2021. godine.

U dokumentu objavljenom 22. februara, Endrjuz je ukazao da je Mjanmaru, zemlji u kojoj je vojna hunta posle izbora zbacila demokratski izabranu vlast čije je predstavnike pritvorila, nastavljena isporuka raketa i artiljerijskih granata upotrebljenih u obračunu sa civilnim stanovništvom.

U gotovo istovremenom periodu, Balkanska istraživačka mreža i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavili su novinarsko istraživanje, u kom se navodi da je Srbija nakon vojnog puča u Mjanmaru u tu zemlju izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra.

Inače, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u saopštenju objavljenom prethodne nedelje, demantovalo je da isporučuje oružje u Mjanmar.

“Izveštaj specijalnog izvestioca, u kome se, između ostalog, govori o ulozi Srbije u snabdevanju Vojske Mjanmara oružjem u svom najvećem delu je baziran na spekulacijama i neimenovanim izvorima, a ne na međunarodno verifikovanim činjenicama”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Međutim, Endrjuz u intervjuu za VOA odbacuje te tvrdnje srpskih vlasti.

“Moj izveštaj je tačan. Poslao sam ga svim nacijama koje su navedene i identifikovane u izveštaju. Poslao sam im sve informacije kojima sam raspolagao i od njih zatražio odgovore. Tako da sam bio potpuno siguran da je sve što je objavljeno tačno. Da je nešto u dokumentu netačno, uradili bismo ispravke”, ukazuje Endrjuz, potencirajući da stoji iza činjenica utvrđenim u izveštaju.

Dodaje da je u dokumentu naveo da su postojale pouzdane informacije i verodostojni izveštaji čiji su delovi navođeni, a koji su naknadno postali javni.

“Postojao je i izveštaj objavljen pre nekoliko dana, posle zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, upućenog Vladi Srbije. Jedan od mojih izvora bila je i sama Vlada i njihova dokumentacija. Dogodilo se sledeće – Vlada Srbije odobrila je transfer oružja i municije vlastima Mjanmara u februaru, martu, aprilu i junu 2021. To je ono što smo znali. Takođe smo znali da je stvarni transfer, dakle ne samo odobrenje, već prebacivanje oružja izvršeno posle državnog udara u februaru prošle godine. Dakle, znamo da su postojala odobrenja za transfer oružja i da je oružje zaista prebačeno najmanje jednom – u februaru 2021. To se dogodilo posle puča i to smo prijavili”, kaže Endrjuz.

Istakao je da su u izveštaju nastojali da se usredsrede na konkretne sisteme naoružanja, koji su prebacivani posle puča u februaru 2021. ili posle 2018. i napada na etničku manjinu Rohindža.

“Svrha izveštaja je poziv da se uvede embargo na uvoz oružja. Poznato nam je da se radilo o municiji koja se može upotrebiti za bombardovanje ciljeva na zemlji. Znamo da su postojale rakete koje se mogu postaviti na mlazne lovce ili helikoptere koji su mogli služiti za napad na civilne ciljeve. Znali smo da su te letelice služile za takve napade. Zato smo se usredsredili na te tipove municije koja se koristi za napad i ubijanje civila. To je bio naš fokus”, naveo je.

Prema Endrjuzovim rečima, raspolaže izveštajima o odobrenju transfera naoružanja do juna 2021. i da nema podatke da je naoružanje prebacivano posle marta 2021.

O obaveštenju koje mu je uputila Vlada Srbije, a o tome da je prestala da posluje sa Mjanmarom, izvestilac UN kaže da su imali korespodenciju zasnovanu na dve tranše informacija kojima je raspolagao.

“Na moje prvo pismo koje sam im poslao pre nekoliko nedelja veoma su brzo odgovorili. Dostavili su mi informacije koje su bile od pomoći. Drugi put sam im se obratio u februaru, pre otprilike dve nedelje, uoči objavljivanja izveštaja. Prezentovao sam im dodatne informacije do kojih sam došao. Radi se o dokumentima koje su potpisali zvaničnici srpske Vlade. Želeli smo da razjasnimo nove informacije koje smo imali – da dobijemo pojašnjenje… Međutim, ovog puta smo od Vlade Srbije dobili odgovor koji nije sadržao nikakve podatke. Jedino što smo dobili je da je moje pismo primljeno. Bez odgovora na suštinu onoga što im je poslato”, objašnjava.

Izvestilac UN dodaje da je konkretno od puča, Srbija odobrila izvoz hiljada raketa i artiljerijskih granata vojsci Mjanmara.

“U tekstu sam precizirao koja je njihova veličina u milimetrima i tako dalje. Takođe, od puča Srbija je odobrila nekoliko isporuka raketa i granata – februara 2021, marta 2021, aprila 2021. i juna 2021. Verodostojne informacije ukazuju da je najmanje jedna pošiljka raketa od 80 milimetara prebačena vojsci Mjanmara februara 2021. Opisao sam da se te rakete koriste za opremanje borbenih aviona i helikoptera koji bombarduju civile u Mjanmaru. To je deo onoga što sam i poslao”, naglasio je Endrjuz i ponovio da je od Vlade Srbije jedino dobio odgovor da je njegovo pismo stiglo.

Naglašava da je važno da su vlasti Srbije u saopštenju ukazale da ne izvoze više oružje u Mjanmar i da bi, kada bi svaka država na svetu donela takvu odluku, to bio veoma pozitivan razvoj događaja.

“Pre svega nekoliko dana razgovarao sam sa jednim ocem iz Mjanmara koji je izgubio dve ćerke, uzrasta 12 i 15 godina, u bombardovanju. Poginule su u snu. Užas koji je nanet narodu Mjanmara je neoprostiv. Obezbeđivanje kapaciteta vojsci Mjanmara da vrši takve zločine je, prema mom mišljenju, u najmanju ruku nesavesno. Ne bih mogao da kažem koji bi bili motivi onih koji to rade, ali sam zahvalan kada zemlje, poput Srbije, saopšte da više neće izvoziti oružje Mjanmaru”, zaključio je Tomas Endrjuz.