in

Počelo rušenje pijace u Nišu, zakupci u strahu, nadležni ih teraju u “Kambodžu”

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski još nije obavestila ni javnost, ni prodavce, kada će tačno biti uklonjena Cvetna pijaca, čije je rušenje, uprkos peticiji, već počelo. Zakupci su mesecima u strahu od gubitka posla. Rade u prašini i buci, sa smanjenom prodajom, zakupe plaćaju kao da je sve u redu, a sada su obavešteni da imaju 7 dana da napuste taj prostor.

Danas Cvetna pijaca u Nišu, koja se nalazi uz samu Beogradsku kapiju tvrđave u Nišu, gde je nekada hleb zarađivalo i do stotinu porodica, izgleda poluprazno.

„Će dođu 10. februara i šutiraće. Će jure ako ne isteramo, šutnu… Šta njih briga, jel on platio ovu robu? Ne! Samo će da kaže – zaključavam kapiju i neka ti ostane roba. Takvi su oni. Opština, kaže, naredila“, kaže jedna od malobrojnih prodavačica.

N1: Niko da razgovara lepo?

Prodavac: Ne, ne. Naređenje, kažu, i toliko.

Očerupano, polumrtvo i što je najvažnije – nemoguće za rad, govori nam tridesetak preostalih zakupaca tamo. Mnogi su već otišli ili odlaze na susednu zelenu pijacu.

“Gde se prodaje i hrana i šrafovi, pantalone, gaće. Snimite tamo. Međutim, ljudi neki su počeli da se sele tamo”, opisuje situaciju jedan od zakupaca.

“Ovo ni životinje ne doživljavaju što mi ovde doživljavamo. Idem na zelenu pijacu, odite tamo da vidite. Ono je Kambodža, eto šta je”, dodaje druga vlasnica tezge.

“Kambodža”, je u Nišu i dalje poznatija kao tvrđavska zelena pijaca. “Oklopljene” tezge tik jedna uz drugu. Gužva “do maksimuma” u doba pandemije, istovremeno preseljeni kažu – prodaja još manja nego što je bila na susednoj Cvetnoj. Sele se tu, a da ne znaju ni da li će se i ova pijaca rušiti.

“Upravo je odluka sada na zakupcima tezgi šta će izabrati od te dve ponuđene varijante. Važno je da su oni tražili da se ne izmeštaju sa postojećeg prostora dok se ne izmesti zelena pijaca. Ja i ovoga puta poručujem da zelena pijaca možda neće biti ni izmeštena”, rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, u novembru 2021. godine.

Njeno “možda” skupo košta. Zakupcima je nejasno šta se odjednom, posle ove izjave, desilo – i zašto je sada treća lokacija “možda”.

“Mi smo pristali da idemo tamo kad i zelena pijaca, međutim, ona ništa nije pristala. Ona je okrenula “ćurak” naopako, počela je kontra… Ponovo su bili kod nje. Kaže – nema šta da razgovarate sa mnom više, evo vam moji pomoćnici. Oni su rekli da mi mora da se sklonimo i da pređemo na zelenu pijacu”, napomije prodavac na pijaci.

Zašto je gradonačelnica “okrenula ćurak”, kako smo čuli, kaže da ne zna. Takođe je zvanično nepoznato šta se desilo sa preseljenjem na ostale spominjane lokacije, jer iz kabineta “prve među jednakima”, ni ovog puta nema odgovora na naš zahtev da razgovaramo o preseljenju.