in

Počelo PISA testiranje, Ružić se nada da će rezultati biti za nijansu bolji

Počelo PISA testiranje, Ružić se nada da će rezultati biti za nijansu bolji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se nada da će rezultati PISA testiranja, koje je u Srbiji počelo u utorak, 8. marta, biti “za nijansu bolji” od prethodnog.

„Očekujem da sadašnji rezultati budu u najmanju ruku u nivou onoga što smo imali prethodnog puta, a nadam se da će biti za nijansu bolji“, rekao je Ružić novinarima posle obilaska Četvrte beogradske gimnazije u kojoj se sprovodi PISA testiranje.

On je rekao da nadležni u Ministarstvu „očekuju da se testiranjem čitalačkih kompetencija nauke, odnosno prirodnih nauka, matematike i kreativnog mišljenja ustanovi dokle je naš obrazovni sistem stigao“.

„Mislim da ćemo na tim povratnim informacijama, a rezultati će biti objavljeni u decembru 2023. godine, još više imati materijala kako da unapredimo naš obrazovni sistem“, rekao je Ružić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je kovid uticao na obrazovni sistem u Srbiji.

“Mislim da je naš obrazovni sistem, imajući u vidu ambijent u kome se nalazimo, pokazao jedan veoma jasan odgovor. Pokazali smo adaptibilnost, sposobnost, inovativnost, kreativnost, pre svega zahvaljujući posvećenosti nastavnika, disciplini dece, ulozi Vlade Srbije, ne samo Ministarstva prosvete, nego i svih drugih resora koji su bili uključeni u obezbeđivanje alata koji su bili potrebni i za onlajn nastavu”, rekao je Ružić.

Upitan kako je pandemija koronavirusa uticala na kvalitet stečenog znanja učenika, Ružić je odgovorio da “proces prenošenja znanja nije doveden u pitanje”.

“Jeste dolazilo, u skladu sa autonomijom u radu, do redukovanja određenih obrazovnih sadržaja za koje se može reći da nisu u fokusu i nisu od strateškog značaja, ali to ni na koji način ne može da utiče na sticanje znanja”, rekao je Ružić.

On je rekao da, kada se uporede rezultati završnih testova u prethodne dve godine, tokom pandemije, sa prethodnim godinama kada je bilo redovno stanje, može da se vidi “blagi porast evaluiranog stečenog znanja”.

Na pitanje novinara da li ima ambiciju da i posle izbora 3. aprila bude ministar prosvete, Ružić je odgovorio da “se tu ne radi o ličnim ambicijama”.

“Pustite politiku. Ovo radim dokle radim”, rekao je on.

PISA 2022 testiranje biće realizovano u Srbiji od 8. marta do 18. aprila ove godine.

Kako je ranije saopšteno, PISA 2022 testiranje će biti obavljeno na uzorku od oko 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole širom Srbije, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola. Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka.

Tokom testiranja učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je da pored PISA testiranja, postoje još neka važna istraživanja i kao primer naveo istraživanje koje se odnosi na čitalačku pismenost koje je rađeno prošle godine u Srbiji i najavio da će u aprilu i maju ove godine prvi put u Srbiji biti rađeno istraživanje poznavanja građanskih veština i znanja.