in

Počeli pripremni radovi na saniranju bušotine s vodom punom bora kod Mionice

Na bušotini broj 4 u selu Šušeoka, koja već deceniju stoji otvorena, a vodeni sadržaj se razliva po okolnoj parceli, počeli su pripremni radovi na sanaciji, potvrđeno je za N1 u narodnom pokretu „Marš s Kolubare“.

Bušotina, Kolubara

Radove na sanaciji bušotine broj 4 pokrenula je kanadska firma Euro litijum Balkan, mada je sporna bušotina nastala u okviru istražnjih radnji koje je ovde ranije imala firma Litijum Balkan i koja se povukla sa ovih terena.

U Euro litijumu su za N1 potvrdili početak pripremnih radova i najavili da bi sanacija ove bušotine, zavisno od vremenskih uslova, trebalo da bude okončana najdalje do kraja godine. Radove će izvesti beogradska firma „Geo mag“.

Kako saznajemo bušotina broj 4 biće „plombirana“, što znači da bi trebalo da bude napunjena betonom od dna do vrha.

Izvor : Milena Kuzmanović

Na naše pitanje da li će voda i zemlja sa površine biti sklonjeni i deponovani i gde, s obzirom na to da su analize referentne naučne laboratorije u Beogradu pokazale da voda sadrži visoke koncentracije bora, rečeno je da su uzeti uzorci na ponovnu analizu.

Prema analizama Laboratorije za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Beogradskog univerziteta, uzorkovane vode uzete kod bušotina broj 4 i 22 i iz bunara Dragana Kojića, Cvetka Jovanovića i Radivoja Jovanovića, sadrže od 10 do 100 puta veću koncentraciju bora od dozvoljene. Zabeležene su i nedozvoljene koncentracije natrijuma i gvožđa.

Firma Euro litijum prisutna je u Srbiji od 2015.godine i istražuje litijum i bor u okviru dva projekta „Valjevo – Mionica“ i „Valjevo -sever“.

Tagovi