in

Pljevlja u ponedeljak uveče bila najzagađeniji grad na svetu

Pljevlja u ponedeljak uveče bila najzagađeniji grad na svetu

Direktor Elektroprivrede (EPCG) Nikola Rovčanin izjavio je da su Pljevlja sinoć bila najzagađeniji grad na svetu.

Poručio je u objavi na društvenim mrežama da je takvo stanje nedopustivo u državi koja je po Ustavu ekološka.

Elektroprivreda Crne Gore je organizovala besplatan prevoz autobusima za građane Pljevalja na Žabljak, kako bi boravili na čistom vazduhu, s obzirom da se u najsevernijem crnogorskom gradu ovih dana beleži enormno zagađenje.

Rovčanin je ranije kazao da će posetiocima iz Pljevalja na Žabljaku biti obezbeđeno besplatno korišćenje žičare na Savinom kuku, kao i besplatan ulaz na Crno jezero.

On je kazao da je ovo dodatna akcija koju sprovode u cilju smanjenja uticaja zagađenog vazduha na život i zdravlje građana Pljevalja, pored kratkoročne mere smanjenja računa za struju od 50 odsto i projekta toplifikacije grada.

Pljevlja, rudarski grad na severozapadu Crne Gore, sa oko 20.000 stanovnika, od kojih se većina greje na ugalj i u kome su tamošnji rudnik i termoelektrana okosnica privrede, dobar deo zime prekrivena su maglom od smoga i dima.

Za unapređenje životne sredine do 2026. godine potrebno je izdvojiti najmanje 108 miliona evra.

To se navodi u Lokalnom planu zaštite životne sredine Opštine Pljevlja od 2022. do 2026, koji je usvojio lokalni parlament, a koji je izradila opštinska Služba za zaštitu životne sredine.

Tagovi