in

“Plata veća od 1.000 evra”

Pandemija ulazi u svoju treću godinu. Lekari i zdravstveni radnici su na izdisaju snage i strpljenja, a sa njima i čitav sistem. Dok opozicija obećava da će ako pobedi na izborima početne plate lekarima biti veće od hiljadu evra, vlast poručuje da su one već i sada veće od toga. Gde je istina i koliko lekari u Srbiji zarađuju danas?

Trebalo bi da imaju onoliko koliko mogu da potroše. Najčešći je odgovor na to koliku platu lekari treba da imaju. Lepo zvuči, ali je daleko od realnosti. „Nova ekonomija“ imala je uvid u platne lisiće lekara početnika.

„Lekar u Batajnici zarađuje manje od 500 dinara po jednom satu što na kraju meseca izađe osnovna plata oko 90.000, i sa svim dodacima, radom nedeljom, noćnim radom izađe oko 110.000 dinara“, kaže Katarina Baletić iz „Nove ekonomije“.

I tako je bilo pre povećanja od osam odsto koje su lekari dobili ove godine. Sada je računica nešto drugačija.

Ukoliko se primeni zakonska formula, plata lekara početnika u Domu zdravlja iznosi oko 96.000, a lekara specijaliste nešto više od 111.000 dinara. Međutim to je osnovna plata, na koju se zatim dodaju dežurstva, rad nedeljom i ostali dodaci.

Vrlo često, lekari početnici nemaju dodatak za minuli rad i dežurstva, te teško uspeju da mesečno pređu 100.000 dinara. Sa specijalistima, situacija je nešto povoljnija.

“Prosečan specijalista bi u ovom trenutku, ako ima 40 sati zakonom propisanih sati prekovremenog rada, odnosno dežurstva, trebalo da ima oko 150.000-160.000. Ako na to dođe kovid dodatak, i ako radi u nekoj tercijarnoj ustanovi, ta plata može da bude 200 ili preko 200 hiljada. To je ukupna zarada. Kada imate 40 sati prekovrmenog rada to znači da ste pet noći proveli u bolnici”, ističe predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

Uslovi rada su još teži u vreme pandemije kada u bolnicama nema dovoljno lekara. Država je zbog toga namenila i “pandemijski dodatak”.

“Kovid dodatak je tako organizovan da zapravo ko će koliko dobijati određuje zdravstvena ustanova, odnosno njeni direktori. Tako vi imate spiskove na kraju meseca koji zaposleni će koliko dobiti kovid dodatka i zbog toga oni nisu usklađeni između zdravstvenih ustanova. Jedino što je određeno da on ne može biti više od 30 odsto zarade”, naglašava Katarina Baletić.

Nije problem samo u kovid dodatku, već i u čitavom sistemu zarada lekara, navode u sindikatu. Posećaju i da se Zakon o platnim razredima, koji je usvojen pre više od tri godina, još ne primenjuje.

“Ono što bi bilo zakonski, jeste da se minimalna zarada koja u ovom trenutku iznosi 33.000 – 34.000 dinara, za lekara specijalistu pomnoži sa koeficijentom 5,6. To bi trebalo da bude plata lekara specijaliste i iznosila bi oko 180.000 bez ikakvih dodataka. Kada bi se na to dodali dodaci, onda bi plata bila i veća od 2.000 evra i ne bi bilo bojazni da će nam lekari odlaziti iz Srbije”, tvrdi Panić.

I nisu u zdravstvu niske samo plate lekara, već i nemedicinskog osoblja, poručuju u sindikatu. Tako, na primer, higijeničarka u jedinici intenzivne nege ima platu od samo 28.000 dinara, a država joj isplaćuje razliku do minimalca.