in

Plaši me da stvar može da ode dođavola

Novinar lista ”Danas” Božidar Andrejić izrazio je duboku zabrinutost u Novom danu zbog povećane polarizacije društva i mogućih sukoba u predstojećem periodu. Podsetio je da se u javnosti često govori o razračunavanju sa protivnicima i osudio je zapaljivu retoriku predstavnika vlasti, ali i opozicije.

„Mene način na koji se to razvija i kako vlast u predizborno vreme reaguje, plaši da stvar može da stvar ode dođavola. Mi smo već u javni diskurs i sa jedne i sa druge strane uveli priču o iskliznuću i građanskom ratu. To sve može ličiti na to, ako se nastavi ovako. Sa nekim problemima i stvarima se ne valja ovako suludo igrati. Tu pre svega mislim na vlast. Stvara se potpuno perverzna situacija do mere da čujemo da neki građani u unutrašnjosti imaju uverenje da su neki demonstranti (na protestima) tukli neke ljude. To je neverovatno opasna stvar“, kazao je Andrejić.

Ukazuje da su zategnuti odnosi u društvu posledica čitave atmosfere koja postoji na Balkanu.

„U poslednjih 10 godina se toliko vešto na tome radi, toliko pokvareno“, smatra novinar Danasa.

Upozorava i da predstavnici opozicije treba da se čuvaju od zapaljive retorike, koju, inače, imaju predstavnici vlasti, jer je i ona može da dovede do loših posledica.

Kaže da, kada bi bio prilici, on bi pitao predsednika Vučića sledeće: „Gospodine predsedniče, izvinite, kako dozvoljavate da se istovremeno predstavljate državnikom i da se ponašate kao cirkuzant, uvek sa primesom nekog nasilja? Da se budalesate, prenemažete, kukumavčite i lažete građane Srbije koji su politički rivali optužujete bez ikakvih dokaza“?

Pretpostavlja da bi odgovor na takvo pitanje bila kontraoptužba i da bi nešto izmislio o njemu.

Konstatuje da mnogi mediji rade u korist Vučića i vrha Vlasti.

„Sve što se izgovara na tabloidarijumu, na kraju se pokaže da ima neku svrhu“, ocenjuje on.

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji, kaže da su protesti koji su održani u poslednjoj nedelji širom Srbije uticali na Vučića.

Bokan se nameće kao ideolog

„On vrda, ispituje, ali nisam siguran da će podleći pritisku“, napomenuo je Andrejić.

Komentarišući uvrede Dragoslava Bokana na račun Marinike Tepić, on je naveo da je taj napad „izbrisan gumicom“ nakon Vučićevog obraćanja javnosti u vezi tog slučaja, jer on‚ ocenjuje da je ono što je predsednik Srbije rekao „gore“ od uvreda koji je izgovorio reditelj.

„Moramo da imamo u vidi još nešto. To što je rekao nije najopasnije u odnosu na ono što Bokan poslednjih dana permanentno u tabloidarijumu radi. Naime, on se nameće kao ideolog. Mi znamo to odavno, ali je sada to potpuno funkcionalno. On obrazlaže teoretski kako je nasilje normalno ako je uereno protiv zla. A zlo je antisrpstvo i kada neki Rom tuče konja. Dakle, svako ko proceni da je ovo što ja pričam protiv identiteta ili Srbije, on ima prava da se nasiljem brani protiv zla emaniranog u meni“, zaključuje Andrejić.