in

Pitao sam se da li je juče izbio rat

Pitao sam se da li je juče izbio rat

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su umesto izvinjenja od predsednika Zorana Milanovića juče čuli “lažne teze o kršenju Ustava” i “lažne teze o tome da HDZ-a želi da zarobi hrvatske institucije i da HDZ želi stranačku kontrolu” nad Vojne bezbednosno-obaveštajnom agencijom (VSOA).

Podsetimo, hrvatski predsednik Zoran Milanović kritikovao je premijera Plenkovića, smatrajući da vrši udar na poredak i demokratiju, jer Vlada mimo Ustava „namerava Vojnu bezbednosno-obaveštajnu agenciju (VSOA) da stavi pod upravljanje Ministarstva odbrane“, kako je saopštio Milanovićev kabinet.

Milanović je rekao da je umesto poštovanja ustavne procedure o imenovanju šefa te agencije, Vlada Hrvatske pripremila neustavno rešenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrešavao ministar obrane. Plenković je ranije rekao da je odbio poziv hrvatskog predsednika na hitan sastanak u vezi sa izborom direktora VSOA.

Dok ne bude lepog i kulturnog izvinjenja, nema sastanka, neće se dogoditi, rekao je ranije Plenković.

„Da se osvrnem na izjave predsednika koje su u eteru od sinoć… Pitao sam se je li juče izbio rat ili nova epidemija, je li se juče dogodio zemljotres, poplava ili ogromni požar u Hrvatskoj, a da mi u Vladi nismo za to čuli. Onda sam proveravao da nije možda neki blagdan… Ništa od onog što je uobičajeno za formu obraćanja čitanja s blesimetra“, rekao je Plenković, obraćajući se danas.

Kaže da se komunikacija između institucija može obavljati na brojne načine, ali da komunikacija treba da bude kulturna.

“Umesto izvinjenja juče smo slušali lažne teze o kršenju Ustava i lažne teze da HDZ-a želi da zarobi hrvatske institucije i da HDZ želi stranačku kontrolu VSOA-e. Nakon toga smo čuli čak i pretnju oficirima hrvatske vojske koja glasi – pazite dobro ako vas kontaktira ministar odbrane ili ministar hrvatskih branitelja i pita vas biste li hteli biti kandidat za neku dužnsot za koju se očekuje supotpis. Poruka je: ako slučajno pristanete, a došli ste o strane Vlade, automatski ste diskvalifikovani”, naveo je Plenković.

On je ponovio da žele da čuju jasno izvinjenje umesto „lažne teze o kršenju Ustava“.

Dodao je da ne stoji ni teza o stranačkom poduhvatu da se pod kontrolu stave obaveštajne službe. “Plaši se javnost da postoji teza da bi HDZ zloupotrebio  obaveštajne agencije, ne bi li se uzburkala javnost da se vraćamo u ne znam koje godine ili se vraćamo u godine kad ga je (bivši ministar finansija Slavko) Linić (Milanovića) optužio da je angažovao da prate njega i njegovu porodicu“, rekao je Plenković.