in

Pitanje nestalih deo obaveza Srbije na putu ka EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Vukovaru na obeležavanju 30. godišnjice stradanja tog grada da se od Srbije i dalje traže podaci o nestalima, što je obaveza koju Srbija mora da ispuni na putu prema EU. “U zadnje vreme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, ali s obzirom na iskustva koja smo imali, oprezni smo u analizi tih najava i tek kada budemo imali konkretne dokaze s podacima koji nisu već poznati hrvatskim vlastima, tada ćemo moći da kažemo da smo napravili korak unapred”, rekao je Plenković novinarima, prenela je agencija Hina.

Plenković je dodao da je „jasno da pitanje nestalih predstavlja deo obaveza koje Srbija mora da ispuni na putu prema EU“.

On je rekao da Hrvatska i dalje traga za više od 1.800 nestalih, podatke traži „od onih koji ih imaju, a to su vlast u Srbiji i pojedinici koji znaju gde su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku“.

Što se tiče zločina, istakao je da je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja.

Prema njegovim rečima, podnete su optužnice protiv celog vojnog vrha JNA, zapovednika, pojedinaca i ima više od 100 presuda, ali i procesa koji traju.

Na pitanje o razdvojenim razredima i vrtićkih grupa na srpsku i hrvatsku decu u Vukovaru, Plenković je rekao da je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja doneo neke pojavnosti na tom području, ali da Vlada radi na inkluzivnoj politici prema svim manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj.

Jandroković: Vukovar i dalje nosi tešku ranu

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je povodom obeležavanja Dana sećanja da Vukovar i dalje nosi tešku ranu.

Na žalost iz Srbije dolaze poruke koje i dalje nisu takve da se prihvata odgovornost za ono što je počinjeno, naravno da to izaziva određene tenzije, a posebno u sredinama koje su teško stradale, a Vukovar je jedna od takvih sredina“, rekao je predsednik Sabora.

On je dodao da Hrvatska treba da učini sve da se one prevladaju, ali da očekuje i od svih koji su odgovorni za ono što se dešavalo da preuzmu svoj deo odgovornosti.

Komemorativnim skupom ispred vukovarske bolnice jutros je počelo obežavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 30. godišnjice stradanja tog grada.

U Vukovaru je kompletan državni vrh na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, ministri, predstavnici političkih stranaka, kao i predstavnici udruženja ratnih veterana i porodica stradalih.

Prema novinarskim procenama, okupilo se hiljade građana, uprkos preporukama vlasti da zbog epidemiološke situacije ostanu kod kuće.

Posle komemorativnog skupa, krenula je i Kolona sećanja vukovarskim ulicama do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gde državne i druge delegacije polažu vence.

Milošević: Došao sam da se poklonim žrtvama i iskažem im poštovanje

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izjavio je da je u Vukovar došao da se pokloni žrtvama i iskaže im poštovanje.

„Danas sam došao da se poklonim žrtavama i iskažem poštovanje. Nadam se i želim da danas Vukovar bude grad pijeteta, a sutra grad radosti i veselja, ljubavi svih stanovnika koji žive u Vukovaru i vole svoj grad“, rekao je Milošević koji je zajedno s državnim vrhom bio u Koloni sećanja.

On je istakao da je njegov dolazak u Vukovar na 30. godišnjicu stradanja tog grada „korak prema tome da se podele prevladaju“.

„Mi ćemo uvek biti spremni na korak više, da prevladamo podele, da Srbi i Hrvati žive bolje“, rekao je Milošević.

On je dodao da ne smatra da predsednik SDSS Milorad Pupovac mora da bude u Koloni sećanja rekavšvi da je bio nekoliko puta.

Upitan mogu li deca srpske i hrvatske nacionalnosti da ne budu odvojena u školama i vrtićima, Milošević je odgovorio da treba „poslušati roditelje i struku i videti šta je najbolje“.

„Mi kao politika ne smemo takve stvari lomiti preko kolena, nego pružiti ruku pomoći. Stanje nije idealno, ali nije ni tako crno kako se nekad prikazuje“, ocenio je potpredsednik Vlade.

Predstavnici srpskih organizacija pre dva dana su u Vukovaru položili venac u Dunav i kod spomen obeležja na mestu masovne grobnice na Ovčari, i time odali počast svim poginulima i nestalima u Vukovaru 1991.