in

Pirova pobeda Vlade Crne Gore, ustoličenje je izvršeno nasilno

Vlada Crne Gore obezbedila je nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore, ocenio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da je u pitanju Pirova pobeda.

„Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja“, konstatovao je on, prenosi RTCG.

Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prestonici, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore, predočio je Đukanović.

Samo čovek bez dostojanstva bi, ukazuje šef države, sebi dozvolio da na takav način „helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu“ i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir i da na taj način osramoti tron Svetog Petra Cetinjskog.

„Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpeli, okupljeni građani sebi nisu dozvolili nijednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbednosti Crne Gore“, naveo je on.

Pirova je ovo pobeda Vlade, smatra Đukanović, koja i dalje „besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore“.

„Pre bi se moglo reći da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo pre bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prestonom gradu“, zaključio je Đukanović.

Sva dešavanja vezana za ustoličenje mitropolita Joanikija čitajte u našem blogu uživo.