in

Petković: Uredba povučena, Rio Tinto i dalje radi

Petković: Uredba povučena, Rio Tinto i dalje radi

Inicijative Kreni-promeni i Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS) organizovali su danas na Pozorišnom trgu u Novom Sadu razgovor sa građanima Novog Sada kako bi im predstavili Narodnu inicijativu za zabranu ispitivanja i eksploatisanja litijuma i bora za koju je potrebno prikupiti 30.000 potpisa.

Skup su organizovali Inicijativa Kreni-promeni i Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS), javlja 021.

„Mi smo jedini ljudi u Srbiji koji su ustali protiv para i napretka, kako oni kažu. Nije sve cena napretka. Ono što vidimo danas u Nedeljicama je tuga. Ono što su vam rekli na televiziji da je uredba povučena, ona jeste povučena, ali Rio Tinto radi i dalje. Nemojte verovati ništa. Nijedno lokacijsko rešenje nije stavljeno van snage. Sve je laž. Čim prođu izbori, kopaće. Kad smo krenuli rekli smo im da će Jadar mnoge da podavi i podaviće. Ovu inicijativu ometaju, ali ići ćemo do kraja i skupićemo te potpise i branićemo svaki potpis životom. Oni su samo materijalno opredeljeni. Njih ne zanimaju ljudi“, rekla je na skupu Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“.

Savo Manojlović iz Inicijative Kreni-Promeni poručio je okupljenima da nikada ne potcenjuju svoju ulogu.

Izvor : Kreni-Promeni

“Došao sam da vam se zaista i od srca zahvalim što ste izašli tog novembra na blokade kao i Srbija. Nikada nemojte potcenjivati sopstvenu ulogu i sopstveni potpis. Svaki čovek je bitan… Ko god da se nalazi na vlasti on je posluga ovog naroda, ne može posluga da se ljuti na gazdu… Nećemo prihvatiti podelu, neće nas dezerteri učiti patriotizmu. Ovo nije Novi Sad Aleksandra Vulina, nije Novi Sad Maje Gojković, ovo je vaš Novi Sad… Ovo je naša zemlja, mi odlučujemo šta će se u njoj dešavati”, rekao je Manojlović.

“Svi živimo isti san da ova zemlja bude zdravija za život. Sada idemo u proces prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu za zakonsku zabranu iskopavanja litijuma i bora”, rekla je Marina Pavlić iz Inicijative Kreni-Promeni.

“Mi nemamo rudnik litijuma u Novom Sadu, ali imamo jednog velikog zagađivača, a to je ova pokvarena i korumpirana vlast. Isprojektovali su most. Andrić kaže da je most uvek napravljen smisleno i da nikada ne služi ničemu što je zlo i tajno. Oni su uspeli i Ivu Andrića da demantuju”, poručio je Milenko Vujić iz organizacije “Most solidarnosti”.

Izvor : Kreni-Promeni

Skup je podržala i glumica Bojana Novaković.

Protest protiv istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u subotu je održan u Nišu.

SEOS i Kreni-promeni su istakli da skupljanje potpisa za narodnu inicijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji protiče uz veliki odziv građana, ali i brojne probleme u vezi sa dobijanjem overivača i izlaska na teren.