in

Petković: Priština destabilizuje region

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Priština i Aljbin Kurti još jednom pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema.

U izjavi za javnost, on je ocenio da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavom da Priština ne odustaje od uvođenje registarskih tablica i ličnih karata i najavom mogućih incidenata na sveru Kosova, „potvrdio je ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona“.

„Nisu Beograd, niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti smo mi donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti smo ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora“, istakao je Petković.

On je podsetio da je predsednik Vučić konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka.

„Odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti – a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje“, naglasio je Petković.

Tagovi