in

Pesme i ruže za “trenera svih trenera”

Pesme i ruže za “trenera svih trenera”

Legendarni fudbalski trener i nekadašnji selektor hrvatske reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević sahranjen je u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj, a poslednjem ispraćaju prisustvovale su brojni građani i ličnosti iz hrvatskog javnog života.

Pored odra su se smenivale počasne straže u kojima su bili njegovi bivši igrači, predstavnici Dinamove šampionske generacije iz 1982. te reprezentativci Hrvatske sa kojima je osvojio bronzanu mealju na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Od Blaževića su se oprostile i njegove kolege treneri, petorica selektora Hrvatske – Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač, Ante Čačić i Zlatko Dalić, zvaničnici Hrvatskog nogometnog saveza, kao i brojne poznate ličnosti s kojima se Ćiro često družio, javila je agencija Hina.

Uz Blaževićev odar bili su izloženi njegovi najveći trofeji, lične nagrade i priznanja u bogatoj trenerskoj karijeri.

Stipe Majic/Anadolu Agency

Blaževića su na poslednji počinak ispratili i hrvatski premiejr Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Ispraćaj je počeo pesmom „Otišao je s mirisom jutra“, nakon čega se Zlatko Dalić poslednji put oprostio od „trenera svih trenera“.

„Odlaziš na neko drugo, bolje mesto da igraš drugo poluvreme. Ovo prvo, zemaljsko, nažalost, završilo je. Ponosni smo Ćiro što smo bili deo tvog vremena, jer si bio deo svih nas. Da si ovde, sve bi nas pogledao, nasmijao se, opsovao kako ti znaš i rekao: ‘Sine, koliko je raje došlo zbog svog Ćire’“, rekao je Dalić i dodao: „Ne bi ti dao da mi danas plačemo“.

Blažević je preminuo 8. februara u 88. godini nakon duge borbe s teškom bolešću.

U dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio je 19 klubova u Švajcarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija – Švajcarsku, Hrvatsku, Iran, BiH i kinesku selekciju do 23 godine.

Njegovu karijeru posebno su obeležila dva rezultata – titula sa Dinamo u bivpoj Jugoslaviji 1982. godine i bronza hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.