in

“Peče grlo, suze oči”: Zbog paljenja guma i deca udišu kancerogene materije

“Peče grlo, suze oči”: Zbog paljenja guma i deca udišu kancerogene materije

Već dugo građani Višnjice, Višnjičke banje, Karaburme i Mirijeva udišu kancerogene materije koje su produkt nelegalnog paljenja guma i kablova. Obraćali su se i nadležnim institucijama, ali rešenja sve do danas nema.

Problem, kako kaže reporterka N1, datira još iz 2021. godine. Građani su se obraćali i nadležnim institucijama, međutim, rešenja – nema.

Marijana Miljković kaže za N1 da su se okupili jer se nalaze na teritoriji Višnjičke banje, ispred jednog državnog vrtića.

„U prečniku od kilometar nalaze se vrtići, škola, čak i gimnazija, a na samo 10 metara od mene pale se ti kablovi, gume, ostali otpad, plastika, koja je užasno kancerogena, to su sve ti otrovi koje udišu deca. Ta reč otrov je za sve nas neprihvatljiva, nasilje nad decom koje se vrši, nad nama“, kaže.

Ona kaže da je sada to postalo učestalije.

„Počinioci su NN lica, a odgovore od institucija dobijamo takve da ne zatiču nikog na terenu. Institucije ne rade svoj posao, to je ugrožavanje životne sredine, dece, nas ljudi… Ispod se nalazi nehigijensko naselje, to je državno zemljište, nema vlasnika“, kaže ona.

Ističe da „ne znaju ko su počinioci“.

„Obraćali smo se komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji, zvali smo vatrogasce, policija, mnogo institucija vezano za to, zaštita životne sredine, niko ne daje adekvatne odgovore, niko nije nadležan, niko ne procesuira ovu priču da ide dalje, da se zaustavi. Nama je ovde parkovsko okruženje, deca se igraju konstantno, sad je i raspust, deca su na otvorenom više sati dnevno, ta paljenja su učestala, ne biraju vreme. Oseća se jak miris nafte, oseća se neka materija u vazduhu koja nas guši, od čega vas peče grlo, nekima suze oči… Višnjička banja je ruža vetrova, gde deca nisu imala ni astmu, niti su se zakašljala, sada svi mi osećamo to“, kaže ona.

Najavljuju i protest za sutra u 17h.

„Biće spontan skup građana koji su pogođeni ovim problemom, naći ćemo se na uglu Mirijevskog bulevara i Salvadora Aljendea, apelovati da se ovo zaustavi. Država treba da uradi svoj posao, ko je nadležan da sankcioniše ovaj problem, ko je taj ko će ovaj problem da reši? Šta je to što oni nude ovom narodu da se ovo zaustavi“, pitala je ona.