in

PDP podnela krivične prijave zbog glasanja u Skupštini Republike Srpske

PDP podnela krivične prijave zbog glasanja u Skupštini Republike Srpske

Partija demokratskog progresa (PDP) je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnela krivične prijave protiv N.N. lica zbog sumnje da su počinila više krivičnih dela prilikom glasanja u Skupštini Republike Srpske za delegate gornjeg doma parlamenta BiH.

Predsednik PDP Branislav Borenović izjavio je da su prijave protiv N.N. osoba podnete zbog sumnji da su počinili krivična dela povrede tajnosti glasanja, izborne prevare, uništavanja izbornih isprava, zloupotrebe službenog položaja, nesavesnog rada u službi i falsifikovanja službene isprave prilikom glasanja u Skupštini Republike Srpske za delegate Doma naroda parlamenta BiH.

Borenović je ocenio da to nije samo političko pitanje, već da time treba da se pozabavi i pravosudje.

„Da je glasanje izvršeno protivno zakonu, u javnim nastupima je potvrdio predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, koji tvrdi da u telefonu ima fotografiju glasačkog listića“, naveo je Borenović.

On je ukazao da je fotografisanje tokom glasanja zakonom zabranjeno, i dodao da je paravan za glasanje bio okrenut tako da niko nije mogao neopaženo slikati glasačke listiće.

„Zato postoji ozbiljna sumnja da su iza kulisa i u nekim drugim prostorijama izvedene protivpravne radnje. Jasno je da su u tome učestvovali predstavnici zakonodavne vlasti i, vrlo verovatno, kandidati za najviše funkcije u izvršnoj vlasti na različitim nivoima, što daje dodatnu težinu čitavom slučaju, koji pravosudni organi moraju detaljno ispitati i eventualno dalje postupati“, kazao je Borenović.

Posle glasanja u parlamentu Republike Srpske za srpske delegate Doma naroda parlamenta BiH pojavio se sporni listić, na kojem je dat glas kandidatu PDP, ali ne upisivanjem „iksa“ u uglu glasačkog listića, kako je uobičajeno, već je celi glasački listić označen „iskom“.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prihvatila je glasački listić kao važeći, ali se Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) žalio na tu odluku Sudu BiH, koji je na kraju presudio u korist partije Milorada Dodika.

SNSD je tako dobio četvrtog od pet srpskih delegata u Domu naroda, čime je stekao „kontrolni paket“ u gornjem domu parlamenta BiH, s mogućnošću da obori sve odluke koje donosi donji, Predstavnički dom parlamenta BiH. Peti srpski delegat u Domu naroda je iz Srpske demokratske stranke (SDS)