in

Pale tenzije na Kosovu, ali ne i predsednikov pik na N1

Pale tenzije na Kosovu, ali ne i predsednikov pik na N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pre nastavka dijaloga sa Prištinom neophodno da međunarodna zajednica ispuni one garancije koje je već dala za bezbednost Srba na severu Kosova. Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu optužio novinare N1 da su tokom poslednje krize na severu Kosova otkrivali položaje bezbednosnih snaga Srbije, nazvavši našu kuću „medijskim lokatorima“. Aleksandar Vučić time je direktno ugrozio bezbednost novinara, smatra urednik Nove.rs Vojislav Milovančević.

Na severu Kosova došlo je do deeskalacije – popuštanja tenzija. Ali, zato tenzije u predsednikovom nastupu prema medijima koji nisu pod kontrolom VLade Srbije, ne popuštaju.

„Očekujem da mi u prvoj polovini januara dođu ovi velikani ili velikaši iz sveta da mi održe vakelu kako moramo da postignemo taj sporazum koji se njima sviđa i koji izaziva tako osmeh i podsmeha na licu ljudi sa N1… Ne nego sam ja glup. A kod mene izaziva mučninu“, izjavio je Vučić.

„I da Vam kažem samo da sam se ja nasmejao na reči ‘velikani i velikaši’, a što se tiče omče oko vrata, ja isto kao Vi mislim da je to omča oko vrata Srbiji, i isto kao i Vi mislim da to izaziva mučninu kod svih nas. Bio sam vam dužan ovo pojašnjenje“, rekao je novinar N1 Petar Gajić.

Međutim, već u sledećem odgovoru predsednik Vučić je još drastičnije napao N1 upotrebivši reč „lokatori“ čije značenje od 1999. znači strašnu optužbu.

„A sad neki lokatori medijski su im govorili jao evo vidite, ovi što vole da se osmehuju pa misle da sam glup, jao evo šest haubica smo videli na putu ka Kosovu. Pa i ako ste videli, što to radite? Da odate pozicije svoje vojske? Nije bilo šest. Bilo je 18. Srećom ste samo šest videli“, opet je ponovio Vučić.

Mnogo je opasno to što je on izgovorio, kaže novinar Nova.rs Vojislav Milovančević.

„Ne treba smetnuti sa uma da je isti taj čovek 1999. bio ministar informisanja i da su slične poruke stizale i tada, ne mogu da kažem direktno od njega, ali uz amin tadašnje vlasti čiji je on deo bio, pa smo tako imali natpise poput – ‘Ćuruvija dočekao bombe’, a znamo kako je završio Slavko Ćuruvija. tako da ja ne bih se usuđivao, posebno ako imam bekgraund kakav je on imao, da se medijima obraćam na takav način“, kazao je Milovančević.

Kada je reč o situaciji na Kosovu, Vučić je razjasnio: KBS ne može više na sever po sporazumu koji je postignut u sredu, ali po se ne odnosi na policiju i specijalnu policiju. Jedinice koje kolokvijalno zovemo ROSU – ostaju prisutne.

„Jesmo li uspeli da postignemo da ono što Srbi traže ne dolaze na sever duge cevi, ne, ne, piše to. Niti bi bilo ko iz sveta hteo da pristane na to. A da li na tome radimo? Radimo na tome. A ja ih i molim da to ne rade zato što će izazvati reakciju srpskog naroda, a vri kod Srba“, naglasio je Vučić.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić podseća da su prilikom postavljanja barikada Srbi imali dva cilja – oslobađanje bespravno uhapšenih i povlačenje specijalne kosovske policije.

„Što se tiče specijalnih policijskih snaga, one su svakako tu i dalje prisutne. To nije ni malo lepo videti na severu Koaova građanima koji tamo žive. Ulivaju jednu veliku dozu nesigurnosti. Ovim sporazumom nije se izdejstvovalo njihovo povlačenje“, navodi Mijačić.

Mijačić kaže da Srbiji ostaje da pokuša da sprovede monitoring ponašanja kosovske specijalne policije na severu i da traži zaštitu od KFOR-a i NATO.