in

Pad akcija širom sveta, skok cena sirovina posle napada Rusije na Ukrajinu

Akcije su pale na berzama širom sveta pošto je šok od ruskog napada na Ukrajinu izazvao strah na tržištima kapitala i podigao pritisak na visoku inflaciju koja već opterećuje globalnu privredu.

Iznenađena ruskom invazijom na Ukrajinu, Njujorška berza počela je rad u jakom padu, a investitori su se okrenuli od trgovine akcijama.

U prvim prodajama Dau Džouns indeks pao je 2,3 odsto, Nasdak indeks koji ima jaki tehnološki sastav izgubio je 2,74 odsto a prošireni S&P 500 indeks je oslabio 2,32 odsto.

Akcije u Evropi pale su još više posle osuda zvaničnika koji su nazvali poteze Rusije “brutalnim ratnim činom”, tako da je nemački indeks Daks (DAX ) pao gotovo pet odsto.

Futsi 100 u Londonu pao je 3,1 odsto kada se Evropa probudila na vesti o eksplozijama u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, u Harhovu i drugim oblastima, pariski CAC 40 izgubio je četiri posto.

Moskovska berza na kratko je jutros prekinula trgovanje na svim svojim tržištima. Kada je nastavljeno trgovanje indeks MOEX sa denominacijom u rubljama pao je više od 20 odsto, a indeks RTS sa denominacijom u dolarima za više od trideset posto.

Sukob će, pored ljudske patnje, izgleda izazvati još veći porast cena energenata i hrane. Rusija i Ukrajina su vodeći proizvodjači ne samo energetskih proizvoda, nego i žitarica i druge robe. Rat bi mogao da poremeti globalno snabdevanje, kao i sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici.

Cene nafte na obe strane Atlantika skočile su blizu ili iznad 100 dolara za barel, na najviše nivoe od 2014. godine, u porastu od više od šest odsto. Takodje su skočile cene na veliko ulja za grejanje, žita i druge robe.

Cena prirodnog gasa u Evropi, za koji ona zavisi od snabdevanja iz Rusije, skočila je čak 31 posto.

Porast cena energenata i hrane bi mogli da povećaju zabrinutost zbog inflacije koja je u januaru dostigla najviši nivo u SAD u dve generacije, i zbog toga šta će američka centralna banka učiniti da to obuzda. Izgleda da će Fed (centralna banka) svakako odustati od super niskih kamatnih stopa pogodnih za investitore i koje su pomogle finansijskim tržištima i privredi da izadju iz pada izazvanog koronavirusom.