in

“Pa gde su hrvatske evronovčanice?”

“Pa gde su hrvatske evronovčanice?”

Građani Hrvatske su se razočarali jer su prilikom podizanja evra na bankomatima dobili staru, zgužvanu novčanicu evra, izrađenu još pre dvadeset godina, a očekivali su novu – hrvatsku evronovčanicu.

Međutim, hrvatske evronovčanice ne postoje, piše Novi list. Hrvatska je u Hrvatskoj kovnici novca iskovala svoje evrokovanice, s već poznatim nacionalnim obeležjima, i njih su građani mogli da kupe i u početnim paketima, što su mnogi i činili. Na svoje evrokovanice ima pravo svaka zemlja članica, pa je tako i Hrvatska u tom delu doprinela opticaju novca u evrozoni. Ranije iskovane kovanice evra, koje su već odavno platežno sredstvo u evrozoni, ravnopravno postaju i platežno sredstvo u Hrvatskoj, ravnopravne nacionalnim kovanicama.

Ali o hrvatskim evronovčanicama nikad nije bilo reči. Novčanice evra su uvek iste, one koje je izdavala i izdaje Evropska centralna banka, na njima je potpis isključivo guvernera ECB-a. Te novčanice bile su u opticaju i pre nego što je Hrvatska ušla u evrozonu.

Sada su te novčanice hrvatske, oni su ih zapravo uvezli i koriste kao svoj novac, pri čemu se ne štampaju u Hrvatskoj niti su nacionalno obeležene. To važi i za druge zemlje-članice. Iz HNB-a su za Novi list potvrdili da su “u opticaju na nivou čitavog evropodručja, koje obuhvata 24 zemlje, iste novčanice evra, i to dve jednakovredne serije”.

“Dakle hrvatskih ili na primer nemačkih evronovčanica nema, odnosno iste se evronovčanice upotrebljavaju na celom evropodručju”, potvrdio je HNB.

Tagovi