in

Ozloglašeni direktor “MB Namenska” dobija ulicu u Lučanima, a porodice stradalih nož duboko u srce

Nema mira za pokojne radnike „MB Namenska“ i njihove porodice, a ovoga puta lokalna vlast svojom skandaloznom odlukom zarila im je bodež duboku u dušu i napuklo srce.

Odbornici skupštine opštine Lučani usvojili su predlog preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ da dosadašnja ulica Radnička ponese naziv ulica Radoša Milovanovića. Sa druge strane porodice nastradalih radnika su ogorčene, ali, ipak smatraju, da ništa nije čudno.

U predlogu koji je dostavljen odbornicima na razmatranje i usvajanje se navodi da je preminuli generalni direktor, Radoš Milovanović dao veliki doprinos napretku i razvoju opštine, javnih ustanova, mesnih zajednica, kulturi i sportskim manifestacijama, kao i da je ceo svoj život posvetio preduzeću i opštini.

Prema oceni porodice nastradalog Milomira Milivojevića to je bruka i sramota.

Milomirova majka Nela Milivojević kaže da sve to bilo i za očekivati.

– Ne bi me čudilo da mu ukažu još veću čast za smrt dvadeset jedne osobe. Živim i provodim dane dok mi ne dođe sudnji – kaže ona za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Milomirov otac, Milovan Milivojević, kaže da je i sadašnji direktor fabrike u v.d. statusu, Predrag Ilić Milovanovićev čovek, pa je predlog sasvim realan.

– Njega je postavio Neško Milovanović, Radošev sin. On je direktor hotela, Sportskog centra i stadiona u Lučanima. Vodio ga je kod Vučića i u Ministarstvo odbrane, to znam iz pouzdanih izvora – navodi Milovan.

Navodno, Neška su pitali kakav je predlog za čelnika preduzeća, inače će FK Mladost biti promorana da istupi iz lige, istakao je Milovan. Mlađi Milovanović je kazao da za vršioca dužnosti direktora MB „Namenska“ bude postavljen Predrag Ilić, jer je, tvrdi Milivojević, rekao da je on bio desna ruka njegovom pokojnom ocu.

– Ostao je šljam na rukovodećim mestima i sada su isplivala go… na površinu. Ja sam hteo da postavim jednu ploču u preduzeću u čast sinu koji je tu izgubio život, ali nemam kome da se obratim niti bi mi dozvolili – ogorčeno kaže Milovan.

milovan
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Podseća da će Ilić svedočiti i na narednom ročištu u korist optuženih Milomirovu smrt.

– Ovo neće biti jedina sramota. Neki radnici predlažu i da mu podignu bistu. To će biti sledeći korak. Malo mesto i sredina, sve se čuje – smatra Milovan.

foto
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Milan Davidović čija je supruga Vesna poginula 1997. godine kaže da je davanje ulice po Radošu Milovanoviću suvišno komentarisati, ali nije mogao da prećuti.

– Umesto da daju ulice po stradalim radnicima, da se podseća na njihovu mladost i život. Zbog fabrike su naše porodice zavijene u crno. Moja supruga je imala 28 godina kada je poginula zajedno sa sedmoro kolega – kaže Milan istom portalu.

vesna
Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

On ističe da je napravio spomen ploču za svih osmoro stradalih, ali nije dozvoljeno da se postavi na mestu tragedije.

– Pokojni pukovnik je pozvao policiju i to sprečio. Oduzeta nam je ta spomen ploča i verovatno stoji negde u fabrici, iako su porodice nastradalih platili. Evo, kada neko nastrada, npr. u saobraćaju stoji neko obeležje, ali u MB ‘Namenskoj’ toga nema – ispričao je Davidović.

On je podsetio da su predstavnici sindikata obećali to da urade, ali obećanje ludom radovanje.

– Kada je bilo obeležavanje sedam decenija postojanja preduzeća, 2019. godine, zvao sam predsednika sindikata Zorana Babića, budući da je tom prilikom odštampana monografija i pitao ga zašto nema poneka reč o žrtvama. Rekao mi je da se savremene monografije ne rade na taj način. Bili su samo hvalospevi o Radošu i kako je podigao fabriku iz pepela. To nam sve govori o ovoj ulici, ali i stavu počivšeg direktora o ljudima koji su dali živote na poslu – zaključuje Davidović.

Preminuo direktor „MB Namenska“Radoš Milovanović, suđeno mu za smrt 2 radnika