in

Otvoreno prvo “poštansko sanduče” za anonimno ostavljanje neželjenih beba

Otvoreno prvo “poštansko sanduče” za anonimno ostavljanje neželjenih beba

Nakon 3 godine parnica, belgijska nevladina organizacija „Corvia“ konačno je dobila ovlašćenje da otvori prvo „poštansko sanduče“ za anonimno ostavljanje novorođenčadi u Briselu.

Postavljanje ovih malih kabina za ostavljanje beba vrši se sa namerom da se izbegne dalje napuštanje novoređenčadi na nepoznatim lokacijama.

„Poštansko sanduče“ funkcioniše tako što majka, pod pretpostavkom da je ona ta koja dolazi da ostavi dete, mora da pomeri staklo. Unutra se nalazi zagrejan krevetac za ostavljanje bebe. Pored krevetića se nalazi koverta u kojoj se nalazi unikatni komadić slagalice. Sa ovim komadom slagalice, majka će kasnije moći da identifikuje svoje dete ako to bude želela.

Pored toga postoji mogućnost za ostavljanje ličnih podataka majke. Kada se staklo zatvori, majka ili onaj ko je doneo dete više ne može da ga preuzme.

Odmah nakon zatvaranja stakla pali se alarm, a dežurna osoba za preuzimanje deteta dolazi tek kada vidi na snimku da je osoba koja je ostavila bebu, otišla. Odmah potom se obaveštava lekar kako bi pregledao zdravstveno stanje novorođenčeta i obaveštavaju se nadležni organi.

Cilj svega ovoga jeste da se kod neželjenih trudnoća majke ne odlučuju na abortus, već da ukoliko nisu u mogućnosti da ga zadrže ili ne žele to dete, da mu bar na ovaj način poklone život.

Izvor: Facebook/Nista znali

Novosađani žele da usvoje bebu rođenu u zemljotresu, čitav Balkan hoće da joj pomogne (FOTO)