in

Otvoreni smo za razgovor o nuklearnoj energiji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Kanade Žilom Normanom o saradnji dve države u energetici i rudarstvu, posebno u oblasti energetske tranzicije i procesu dekarbonizacije elektroenergetskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva.

„Otvoreni smo za razgovore o svim energetskim izvorima, uključujući i nuklearne elektrane. U novom investicionom planu, koji obuhvata planirane i potencijalne projekte u oblasti rudarstva i energetike, ukupne vrednosti veće od 35 milijardi evra, obnovljivi izvori energije čine više od polovine predviđenih novih energetskih kapaciteta“, rekla je Mihajlović.

Norman je konstatovao da je energetska tranzicija izazov na globalnom nivou i da je Kanada spremna da pruži Srbiji podršku na tom putu, posebno kada je reč o procesu dekarbonizacije.

Bilo bi dobro i da imamo zajednički sastanak u onlajn formatu, gde će kanadski stručnjaci i predstavnici kompanija razgovarati sa vašim Ministarstvom. Mislim da postoji prostor da razmenimo iskustva, pružimo tehničku podršku, da čujemo jedni druge i da unapredimo saradnju u ovoj oblasti, koja je važna za ceo svet, naglasio je Norman.

Na sastanku je bilo reči i o kompanijama iz Kanade koje posluju u Srbiji u sektoru energetike i rudarstva i mogućnostima za rast investicija, a Mihajlović je ponovila da je realizacija rudarskih projekata moguća jedino ako se poštuju svi standardi zaštite životne sredine, kao i da neće biti dozvoljene tehnologije i procesi proizvodnje koji imaju negativan ekološki uticaj.

Tagovi