in

Otvoreni Balkan nije zamena za EU već katalizator saradnje

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da “Otvoreni Balkan” nije zamena za EU, već “pojačivač evropske ideje na Balkanu i katalizator regionalne saradnje po evropskim standardima”.

On je ocenio da je Incijativa „Otvoreni Balkan“, u kojoj su sada Severna Makedonija, Srbija i Albanija, značajna i dobra za regionanu saradnju i da pozvao sve druge zemlje Zapadnog Balkana da se priključe, ističući da imaju nedvosmislen poziv.

„Ova inicijativa je dobra za ceo region, za sve zemlje Zapadnog Balkana. Svi ostali iz regiona imaju otvoren, javni, korektan i nedvosmislen poziv da se priključe. Ohrabrujemo sve sa Zapadnog Balkana da zajedno doprinesemo tome da imamo ekonomski razvijen region, bez prepreka, bez ograničenja, potpuno prilagođen potrebama naših naroda“, istakao je Kovačevaski.

On je to rekao u obraćanju na onlajn skupu na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja „Percepcija izvozno orijentisanih kompanija u Severnoj Makedoniji za Inicijativu ‘Otvoreni Balkan’“, koje su uradile tink-tenk organizacija Analitika i Fondacija Otvoreno društvo Makedonija.

Premijer Severne Makedonije je ukazao da to istraživanje pokazuje da je “Otvoreni Balkan” na pravom putu i da podaci iz njega pomažu da se prepuruke pretoče u konkretne akcije, planove i rezultate.

“Istraživanje Analitike i Fondacije Otvoreno društvo Makedonija potvrdjuje da naše kompanije imaju pozitivno mišljenje za inicijativu za saradnu ‘Otvoreni Balkan’. Vide ovu inicijativu kao mogućnost za poboljšanje rada njihovih kompanija”, rekao je Kovačevski.

Dodao je da će taj izveštaj odmah podeliti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, “kao odličan upravljajući doprinos za predstojeći samit Otvoreni Balkan, koji će se održati u Ohridu na proleće”.

Premijer Kovačevski je ukazao da vrednosti prvih dogovra i memoranduma kojim su potpsani u decembru prošle godine u Tirani, kojisu omogućili gradjanima Severne Makedonije, Srbije i Albanije pristup do elektronskih usluga preko nacionalnih portala za lakši i neometan pristup tržištima rada u te tri zemlje.

“Inicijativa Otvoreni Balkan otvara mogućnost za povezivanje i za ukrupnjavanje tržišta do kojeg pristup imaju svi u regionu. Povezujemo ekonomije, postajemo konkurentniji, snažniji i još spremniji za ekonomski razvoj. Povezujemo se sa jasnom, otvorenom i javnom namerom da naši narodi što pre osete direktnu, ekonomsku korist od olakšanja (za saradnju) koja obezbedjujemo”, istakao je on.

Kovačevski je napomenuo da na “Otvoreni Balkan” treba da se gleda kao na nešto što je uobičajena i normalna praksa u EU, na osnovu zajedničkog dogovra njenih zemlja članica.