in

Otvorena kovid bolnica na Mišeluku, prvi pacijenti stižu već danas

Kovid bolnica na Mišeluku će danas, nakon ceremonije svečanog otvaranja, primiti i prve pacijente. Izgradnja i opremanje ovog objekta koji će kasnije postati gradska bolnica koštalo je više od osam milijardi dinara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da broj vakcinisanih nije na dovoljnom nivou da bi se stekao kolektivni imunitet i da oni koji nisu primili prvu dozu, a mogu da prime vakcinu, odu i da to urade.

– Evo nas na otvaranju treće kovid bolnice, koju smo uspeli da izgradimo uprkos pandemiji, ili paralelno dok smo se borili protiv nje. Nakon Batajnice i Kruševca, danas otvaramo i bolnicu u Novom Sadu. Zadovoljna sam, zato što je ovaj nivo opremljenosti i nege koju ćemo moći da pružimo svim pacijentima na apsolutno maksimalnom mogućem nivou. Ne postoji ništa više što zdravstveni sistem može da pruži pacijentima da bi sačuvao njihovo zdravlje od ovog što vidimo ovde – rekla je Brnabić.

Napomenula je da je zahvaljujući izgradnji bolnice primljeno mnogo mladih zdravstvenih razdnika i specijalizanata i istakla da se nada da će se zdravstveni radnici, koji rade u inostranstvu, vratiti u Srbiju, piše Telegraf.

Kako je navedeno, u kovid bolnicu je primljeno 165 lekara, što opšte prakse, što specijalista, a više od 200 medicinskih tehničara.

– Ovo je veliki dan za Novi Sad i Vojvodinu i ova bolnica je još jedna u nizu slika u dokumentarnom filmu koji pokazuje novu snagu Srbije. O bolnici u Novom Sadu se spekulisalo i često zloupotrebljavalo, a uspeli smo da je završimo za neverovatna četiri meseca. Krajem aprila, ovde je bila livada. Bilo je zapušteno, a pogledajte kako sve ovo izgleda danas. Mnogo sam ponosan na ovaj projekat nadam se da je u pravom momentu završena ova bolnica i molim se bogu da ovo što pre bude opšta bolnica i da nema više izazova sa kovidom 19 – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Do same bolnice će od danas saobraćati i gradski autobus na liniji 9a.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da će lekari u novootvorenoj bolnici moći da prime sve one kojima je pomoć potrebna.

– Klinike koje su bile u kovid sistemu vratićemo u redovan rad i omogućiti nesmetano lečenje pacijenata koji boluju od drugih bolesti. Pre šest-sedam godina, imali smo samo jednu ili dve klinike za koje smo mogli da kažemo da bolje izgledaju u odnosu naš prosek, odnosno da su u pristojnom stanju. Naš zdravstveni sistem je pokazao vitalnost, znanje, stručnost i organizovanost. S ovom bolnicom verujem da će to sve proći u najboljem redu – istakao je.

Stokić: Radnika ima dovoljno

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže za RTS da će prvi pacijenti nove kovid-bolnice, koja se danas otvara u Novom Sadu, biti oni koji su sada hospitalizovani u KCV-u.

– Sada su u toku pripreme za njihov transport u popodnevnim satima – navodi Stokićeva.

Što se tiče zdravstvenih radnika, potvrđuje da ih ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

– KCV je preuzeo sve i preuzeće sve da ova bolnica radi punim kapacitetom, i da bude obezbeđen kadar – ističe direktorka Kliničkog centra i dodaje da je ideja da u početku rad započnu najiskusniji specijalisti, koji su u prethodnih godinu dana lečili kovid pacijente, uz istovremenu edukaciju novih kadrova.

Bolnica se prostire na 19.500 kvadratnih metara, ima tri glavna objekta – intenzivnu i poluintenzivnu negu i dijagnostički centar.

Podsećamo, kamen temeljac za ovu bolnicu položen je 28. aprila. Objekat na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja obolelih od koronavirusa sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, a po okončanju borbe protiv kovida, objekat će biti pretvoren u Gradsku bolnicu.

Ipak, iako nadležni tvrde da ima dovoljno kadrova za rad u ovoj bolnici, razlika u broju koju je tražen na konkursu za zapošljavanje i broju primljenih je zaista drastična. Prema pisanju portala 021.rs, na konkursu za 1.143 medicinska radnika primljeno je svega 216 medicinara, dok je na 142 pozicije za nemedicinske radnike primljeno njih 100. Svi su primljeni na određeno – medicinari na šest meseci, a nemedicinski radnici na tri meseca.

Vučić ideju da se uvede nacionalnost Vojvođanin smatra neodgovornom