in

Otvoren konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine, a tablu su otkrili i vrpcu presekli ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Sbrije Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Posle podizanja zastave Bosne i Hercegovine, Turković, Starović i Biševac izrazili su uverene da će to diplomatsko predstavništvo doprineti unapređenju bilateralne u poslovne saradnje dve države.

„Danas smo otvorili 57 diplomatsko predstavništvo BiH u svetu, a Konzulat u Novom Pazaru predstavlja još jedan korak ka unapređenju dobrih odnosa između dve države. Želimo da u Srbiji imamo prijatelja i partnera, sa zajedničkim ciljem da olakšamo negovanje porodičnih i poslovnih veza i doprinosimo unapređenju saradnje u kulturi, obrazovanju i nauci“, rekla je Turković, prenosi RTV Novi Pazar.

Starović je naglasio da je za Srbiju posebno važna saradnja sa susedima i svim zemljama regiona, a da je konzulat u Novom Pazaru važan za dalje unapređenje svih oblika saradnje.

On je ovom prilikom pozvao Bosnu i Hercegovinu da još jednom razmotri priključenje inicijativi Otvoreni Balkan i izrazio nadu da će Sarajevo pozitivno odgovoriti na zahtev Beograda da u Bijeljini otvori svoj Generalni konzulat.

Srbija već ima konzulate u Mostaru i Banjaluci, kao i konzularnu kancelariju u Trebinju.

Biševac je ocenio da Konzulat BiH u Novom Pazaru predstavlja potvrdu stalnog poboljšanja odnosa dve zemlje.

„Želimo da Bošnjaci budu most saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine“, poručio je Biševac.

Otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, predsednici susednih opština, verskih zajednica, političkih partija i privrednika tog kraja.