in

Otvoren Kineski festival svetla u Novom Sadu (FOTO)

“Kineski festival svetla”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Grada Novog Sada i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, svečano je otvoren juče, 31. januara u Novom Sadu u Limanskom parku.

Festival su zvanično otvorili gradonačelnik Grada Novog Sada, Miloš Vučević i inicijator i osnivač, umetnik Slobodan Trkulja, a posetioci su uživali u spektakularnom vatrometu, muzičkom programu i magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Limanski park sve do 13. februara.

Lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Ispred organizatora “Kineskog festivala svetla”, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i kao jedan od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje, izjavio je:

– Pre svega bih u ime ‘Kineskog festivala svetla’ da izrazim posebnu zahvalnost Vladi Republike Srbije, Gradu Novom Sadu i Ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji, na svesrdnoj pomoći i podršci u pripremi i realizaciji ove manifestacije. Takođe bih voleo da podelim sa vama i posebnu radost što je ’Kineski festival svetla’ iz godine u godinu rastao i došao do veoma visokog nivoa uprkos situaciji u kojoj se nalazimo i koja nam je otežala uslove za saradnju sa Kinom.

Novi Sad je večeras jedan od retkih gradova u Evropi, čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz Sičuana i koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će ’Kineski Festival svetlosti’ doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine, koje vežu tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Bez obzira na udaljenost naših zemalja, večeras u istoj svetlosti i istoj radosti sa našim bratskim narodom u Kini, dočekujemo Kinesku Novu Godinu – rekao je Slobodan Trkulja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na otvaranju Festivala izjavio je:

– Evropska prestonica kulture je ponosna na prijateljstvo sa svim narodima i državama, pa tako i sa našim kineskim prijateljima, sa kojima dočekujemo novu lunarnu godinu, koja će, kako kažu, biti stabilna, ali i dinamična. Nama je cilj da to iskoristimo i da stalno napredujemo.

Srećan sam što je postavka svetlosnih ukrasa svake godine veća i bogatija, a verujem da ćemo uskoro imati ceo Limanski park pokriven instalacijama koje pokazuju čelično prijateljstvo naroda Srbije i Kine. Raduje me godina pred nama i svima nam treba optimizam koji ovaj festival najavljuje – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Sičuana. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji je zanimljiv svim generacijama.

Festival uličnih svirača u Novom Sadu, duh šlagera pod Petrovaradinom