in

Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

U Karlovačkoj gimnaziji danas je povodom stogodišnjice od rođenja, svečano otkrivena bista akademika i istoričara umetnosti Dejana Medakovića.

Ministarka kulture Maja Gojković, istakla je tom prilikom da je otkrivanje biste kruna obeležavanja jubileja ovog velikana srpske kulture i nauke, saopšteno je iz ministarstva.

„Erudita najplemenitije vrste i renesansna ličnost svetskog formata, istovremeno je do najsitnijih detalja poznavao svoj narod, njegovu istoriju i kulturu, i bez greške umeo da prepozna ko su nam prijatelji u burnim vremenima i teškim okolnostima“, rekla je Gojković. Dodala je da je posebno ponosna na to što Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava izdavanje Medakovićevih „Izabranih dela iz istorije umetnosti“, kao i što je podržalo izdanje monumentalnog dela „Srpski slikari 18-20. veka“.

Svečanom otkrivanju biste u Кarlovačkoj gimnaziji prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, članovi porodice Medaković i poštovaoci Dejana Medakovića, navedeno je u saopštenju.

Tagovi