in

Otklonjene nedoumice da je letelica bila naoružana

Otklonjene nedoumice da je letelica bila naoružana

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas u Briselu da se na sastanku ministara obrane država članica NATO razgovaralo i o bespilotnoj letelici koja je prošle nedelje pala na Zagreb i da su sada otklonjene sve nedoumice da je ona zaista bila naoružana.

„Ovo je bila prilika da generalnog sekretara NATO-a detaljnije upoznamo s dosadašnjim rezultatima istrage i mislim da tu više nema nikakvih nedoumica“, rekao je Banožić, koji je učestvovao na vanrednom sastanku ministara odbrane država članica NATO-a posvećenom ratu u Ukrajini, prenosi agencija Hina.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče da dosadašnje indicije ukazuju na to da dron koji je pao na Zagreb nije bio naoružan i da se nije radilo o oružanom napadu, a ubrzo nakon toga to je demantovao premijer Andrej Plenković koji je rekao da je letelica koja je prošlog četvrtka pala na Zagreb bila naoružana.

Ministar Banožić je rekao da je upoznao kolege ministre i o događajima vezanim za pad naoružane bespilotne letelice u Zagrebu. Rekao je da je s mađarskim kolegom razgovarao o budućoj misiji policijskog vazdušnog nadzora koju bi Mađari sprovodili u hrvatskom vazdušnom prostoru. Na pitanje kada bi to moglo da počne, Banožić je rekao da u idućih nekoliko dana treba dogovoriti još neke pojedinosti. “Mađari su iskazali dobru volju i idemo u tom pravcu”, rekao je.

Banožić je rekao da su i Mađarska i Rumunija, preko kojih je bespilotna letelica došla u Hrvatsku, formirale istražne komisije i da proveravaju podatke s radarskih sistema.

“Na taj način ćemo zajednički definisati šta se tačno dogodilo u toj noći, ali definitivno sada možemo reći da sistem nije dobro odreagovao”, rekao je Banožić. Dodao je i da je reakcija predsednika Zorana Milanovića koji je izjavio da zabranjuje preletanje hrvatskih gradova bila neprimerena i štetna.

“Vojne vežbe se odvijaju na osnovu godišnjeg plana medjunarodne saradnje i godišnjeg plana vlade, a predsednik republike je dao saglasnost za taj plan. Dakle, apsolutno je neprimerena reakcija koja ne šalje dobru poruku prema hrvatskom društvu ali i prema svim saveznicima koji se uistinu trude pomoći Hrvatskoj”, rekao je Banožić.

Ministri obrane država članica NATO-a razgovarali su o svim dosadašnjim te budućim naporima u cilju pružanja podrške Ukrajini u njenoj obrani od ruske agresije.