in

Otac i sin na porodičnom imanju zatekli mašine kako im buše zemlju

Nakon što je Srbija prošle godine saznala da u Pranjanima seljacima na imanja bez ikakvih dozvola upadaju unajmljeni istraživači i geolozi kako bi ilegalno prikupili površinske uzorke zemlje zbog litijumskih istraživanja, čini se da se slične stvari dešavaju i po drugim krajevima Srbije.

Boban i Sergej Belić iz Slatine su na svom imanju u jutro 26. februara zatekli su mašine i radnike kako vrše iskopavanje bez ikakve saglasnosti i dozvola. Odmah su obavestili policiju, i spremaju se da podnesu krivične prijave.

Kako su oni kazali za Danas, jutros kada su krenuli za Zaječar, slučajno su videli mašine i radnike na svom porodičnom imanju, koje se nalazi blizu puta Zaječar – Bor.

Prema njihovim rečima izvođači radova jutros su, bez prethodne saglasnosti i dozvola, vršili iskopavanje, pa su oni bili prinuđeni da pozovu policiju, koja je brzo stigla na mesto kopanja.

Prema rečima Bobana Belića, sina vlasnika parcele, radnici koji su zatečeni na njihovom posedu, kazali su da je došlo do greške i zato su kopali na njihovom imanju.

– Ova parcela na kojoj se nalazimo, u vlasništvu je moga oca. To je privatni posed. Otac i ja smo slučajno videli radnike i zato smo došli da vidimo šta se dešava. Zatekli smo mašine i radnike, ali ne znamo šta su hteli da rade. Nama je rečeno da su promašili parcelu, sa čime se ja ne slažem, pošto ovo nije prvi put da upadaju na naš posed – kazao je sagovornik Danasa.

Foto: M.S./Danas

Prema njegovim rečima, pre izvesnog vremena već su neke firme blokirale prilaz njihovim drugim parcelama, tako da im je sada teško da poveruju da je danas došlo do greške. Takođe ranije na toj parceli je bez njihove saglasnosti postavljen dalekovod, bez ikakve naknade.

– Mi smo se ranije žalili zbog svega šta nam se dešava, ali odgovora nije bilo – rekao je Boban.

iskop
Foto: M.S./Danas

On ističe da skoro tri godine ne mogu da pristupe i šumskom zemljištu čiji su vlasnici, zbog čega su prinuđeni da kupuju ogrevno drvo.

– Postupak za eksproprijaciju je protiv naše volje, pokrenut, ali rešenje o eksproprijaciji nije donešeno i zemljište je u našem vlasništvu. Nas o radovima niko nije obavestio. Ova zemlja se vodi kao poljoprivredno zemljište, i ko može da tu izvodi građevinske radove? Spremamo se da podnesemo krivične prijave – objasnio je Boban Belić.

Sergej Belić, vlasnik parcele, rekao je za isti list da je bio potrešen jutros kada je video mašine i radnike na svom imanju, te da je pre par dana izašao iz bolnice, pošto ima srčanih problema.

– Niko me nije obavestio da će da ulaze u moje zemljište, niti ništa. Samo smo videli da je puno ljudi tu. Zvali smo policiju, pošto smo bili uznemireni sin i ja – objasnio je Sergej.

Prema njegovim rečima njegovo domaćinstvo trpi već duže vreme štetu, zbog toga što ne može da pristupa svojim parcelama, pa jesenas nisu mogli da izoru zemlju i pripreme je za setvu, a stado ovaca bio je prinuđen da proda, jer se kupovina sena nije isplatila.

– Prodao sam stado od šezdeset ovaca, jer mi se kupovina bala po ceni od 250 dinara po bali nije isplatila. Zatvorili su mi njive, i nisam mogao da ih hranim. Šta sada da radim? – kazao je on.

Porodici Belić, pridružili su se mnogi prijatelji, među kojima i Dragan Marković iz Bora, koji je kazao da je on uvek tu da pomogne kada se građanima nanosi šteta.

– Mogu da posvedočim da je ovo klasičan vid uzurpacije, klasičan vid bezakonja, koje sprovodi vlada Aleksandra Vučića i lokalne vlasti u Boru. Ja sam tu godinama sa ovim ljudima, pokušavam da im pomognem kako znam i umem. To je obaveza svih nas – istakao je Marković.

Porodica Belić samo je jedna od porodica koja se suočava sa ovakvim problemima, gde izvođači radova rade, a vlasnici zemljišta ne znaju ni kome da se obrate, ali i od koga da zatraže pomoć.

Meštani Pranjana oterali geologe koji su im kopali po njivi i oteli im sve uzorke