in

“Osvežilo” u Crnoj Gori, Pavićević

Vlada Crne Gore je pala. Skupština Crne Gore izglasala je nepoverenje vladi koju je vodio Dritan Abazović. Za nepoverenje glasalo je 50, a protiv je bio jedan poslanik. U glasanju nisu učestvovali poslanici Demokratskog fronta, liste „Crno na bijelo“, Socijalističke narodne partije i poslanik Demosa – Miodrag Lekić. Inicijativu za smenu Vlade je pokrenuo DPS nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Porfirijem.

„Neka padne da osveži“, rekao je Dritan Abazović.

Osvežilo je i to nepuna četiri meseca nakon što je Dritan Abazović preuzeo premijersku palicu. Po izglasavanju nepoverenja njegovoj Vladi kaže da su „mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije“ i čestita novu koaliciju predsednika Mila Đukanovica i lidera Demokrata Alekse Bečića.

„Nadam se da će brzo dogovoriti novu Vladu. Mi smo spremni u tom trenutku da izvršimo primopredaju i predamo palicu da neko, zašto da ne, i uspešniji od nas vodi Crnu Goru. Od danas nam je totalno situacija olakšana. Ovom državom će vladati ili kriminalci ili građani“. Mi smo na strani građana“, kazao je on.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je Abazovića da iskoristi vreme dok bude u tehničkoj vladi, da dodatno raskrinka mafiju u Crnoj Gori, kaže „Crnoj Gori treba jedna akcija „Sablja“, kao nekada u Srbiji“. Nebojša Medojević, iz iste kaolicije, kaže da će Demokratski front pokušati da sa Demokratskom Crnom Gorom i koalicijom URA sastavi tehničku vladu, ukoliko njihovi lideri Bečić i Abazović prevaziđu lične animozitete.

„DF je juče ceo dan na sve načine pokušavao da zaštiti izbornu volju naroda koja je jedino za nas iz DF-a važna. Predlagali smo rekonstrukciju vlade i pokušavali smo da posredujemo između Alekse Bečića i Dritana Abazovića koji imaju izraziti lični antagonizam, verovatno kao posledica činjenice da su oni nekada bili u koaliciji i vrlo bliski i da jedan drugog optužuju za izdaju“, istakao je Medojević.

Savetnik potpredsednika Vlade Crne Gore Vladimir Pavićević mišljenja je da će oni, koji su odlučili da sruše Vladu, platiti visoku cenu na izborima, ali i da je naneta velika šteta građanima Crne Gore. Kaže dva su razloga.

„Jedan je da je Abazovićeva i Jokovićeva vlada građanima konačno pokazala da mogu da se nadaju tome da će neki veliki ideali vladavine prava i pravde da dođu u Crnu Goru i oni su radili na tome, pre svega kroz jednu posvećenu borbu protiv organizovanog kriminala. Drugi je, što je ta vlada usvojila i potpisala istorijski temeljni ugovor sa SPC“, kaže Pavićević.

Stigle su i reakcije iz Brisela. Evroposlanik Vladimir Bilčik ocenio je da je Crnoj Gori potrebna istinski proevropska Vlada koja može dati prioritet strateškim reformama EU nad uskim političkim interesima.

„Crna Gora može pristupiti EU kada uspešno bude rešavala neke teške domaće političke zadatke. Spremni smo da pomognemo“, napisao je on na Tviteru.

Odlazeći premijer Crne Gore kazao je i da neće učestvovati u narednoj Vladi koja se bude formirala pre izbora.