in

Osvanule crvene petokrake na srpskim trobojkama u Novom Sadu

Na srpskim trobojkama koje su pre dva meseca iscrtane na fasadama zgrada na Limanu u Novom Sadu danas su “osvanule” crvene petokrake, kao i crveni grafiti “Smrt fašizmu!”

Trobojke su na Limanu iscrtane početkom septembra, bez prethodne dozvole stanara.

Pojedini građani su ocenili da su trobojke iscrtane baš na Limanu, jer su letos na izborima za savete tri mesne zajednice nestranački kandidati pobedili Srpsku naprednu stranku (SNS), piše Beta.

Savet Mesne zajednice Liman 3 podneo je prijavu po pritužbi građana Gradskoj upravi i Policijskoj upravi Novi Sad i zatražio da se vandali koji farbaju fasade pronađu i kazne.

Potom su, 22. septembra, na srpskim trobojkama na fasadama na Limanu nepoznati počinioci ostavili pogrdne poruke na račun nacionalizma i SNS-a.

Na nekoliko zgrada na Limanu preko trobojki je bilo napisano „SNS = Mafija“ i „Je*eš nacionalizam!“.

Nedelju dana pre toga, aktivista Brajan Brković suočio se sa pretnjama i uvredama putem društvenih mreža, nakon što je preko trobojki ispisao nazive afera aktuelne vlasti.

Gradska vlast u Novom Sadu nije osudila farbanje fasada bez dozvole stanara, a gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je zabrinut što „nekome smetaju trobojke“.

Pojedine opozicione stranke u Novom Sadu za oslikavanje trobojki optužile su SNS, što je vladajuća partija odbacila.

Na zgradi mesne zajednice „Liman“ u Novom Sadu 6. oktobra osvanula je zastava Hrvatske, a predsednik Saveta te mesne zajednice Dragoljub Perković rekao je da mu nije poznato ko je zastavu postavio i dodao je da je to jedan u nizu incidenata koji se dešavaju na području te mesne zajednice.

„Svakom ko prati dešavanja u gradu, potpuno je jasno da postoji sled dogadjaja koji ne mogu nikako biti nezavisni jedan od drugog“, ocenio je Perković i pozvao nadležne da se bave tim slučajevima.

Dan ranije na Limanu su se pojavili i leci sa navodnom odlukom Saveta MZ „Liman“ u kojoj je navedeno da su odlučili da podrže opozicione stranke, što je Savet MZ „Liman“ demantovao.