in

Osumnjičen muškarac za srknavljenje spomenika na pravoslavnom groblju u Vukovaru

Osumnjičen muškarac za srknavljenje spomenika na pravoslavnom groblju u Vukovaru

Vukovarsko-sremska policija osumnjičila je 40-godišnjeg muškarca da je tokom prošle i početkom ove godine oštetio više nadgrobnih spomenika na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru, među njima i Mauzolej upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Iz policije navode da je 40-godišnjak na vukovarskom starom pravoslavnom groblju u nekoliko navrata oštetio više nadgrobnih spomenika, mramorni krst, te Mauzolej koji je rešenjem Ministarstva kulture i medija upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Nad njim je sprovedena kriminalistička istraga, a tužilaštvu je krivično prijavljen zbog oštećenja tuđe stvari, povrede mira pokojnika, te oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Ovim nedelima pričinjena je i šteta vukovarskoj kompaniji i korisnicima koji se brinu o groblju i grobnim mestima, kažu u policiji.

Inače, ranije su objavili da je nepoznati počinilac u noći između 5. i 6. januara na starom pravoslavnom groblju u vukovarskoj Ulici Evropske unije porušio 10 nadgrobnih spomen ploča, od kojih su tri pukle.

Vukovarske gradske vlasti poručile su da je skrnavljenjem grobova na starom pravoslavnom groblju počinilac učinio direktan napad na Vukovar.

„Najiskrenije osuđujem taj nedopustivi, necivilizacijski čin povrede mira pokojnika, te se nadam da će se kvalitetnim radom Policijske stanice Vukovar u što skorijem vremenu pronaći i sankcionirasi počinitelji tog kaznenog dela“, istakao je gradonačelnik Ivan Penava.

SPC je objavila da je tokom božićnih praznika devastirano 13 spomenika na pravoslavnom groblju u Vukovaru.

Tagovi