in

Osuda zabrane RT i Sputnjika

Osuda zabrane RT i Sputnjika

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružili su se Evropskoj federaciji novinara (EFJ), čiji su članovi, a koja je izrazila da strahuje od efekata spirale cenzure na slobodu izražavanja u Evropi, imajući u vidu odluku o zabrani ruskih medijskih servisa RT i Sputnjika.

Dva domaća novinarska udruženja su u zajedničkom saopštenju osudili zabranu RT i Sputnjika u zemljama Evropske unije, kao i retoriku političara i visokih predstavnika EU koja prati odluku koju smatraju duboko pogrešnom i porazom za slobodu izražavanja.

„Solidarišemo se sa koleginicama i kolegama u ovim medijima i očekujemo da EU odluku o zabrani emitovanja hitno povuče“, poručili su UNS i SINOS.

Smatraju da je duboko uznemirujuć rečnik koji visoki predstavnici EU koriste kao opravdanje odluke o zabrani medija, nazivajući RT i Sputnjik “dezinformativnim i manipulativnim sredstvima” i “medijskom mašinom Кremlja” koja “sipa toksične laži”.

Podsećaju da je 1999. godine za NATO legitimni vojni cilj bila Radio-televizija Srbije u čijem je bombardovanju 23. aprila ubijeno 16 medijskih radnika.

“Niko iz ove vojne organizacije, koja je bombardovanjem medija ustanovila presedan, nije odgovarao zbog ubistva 16 medijskih radnika”, ukazali su UNS i SINOS.

Tagovi