in

Ostvarivo je da Zapadni Balkan 2030. uđe u EU

Ambasador Češke u Skoplju Jaroslav Ludva ocenio je da je ostvarivo da Severna Makedonija i druge zemlje Zapadnog Balkana 2030. postanu članice Evropske unije, s obzirom na novu geopolitičku situaciju.

On je to rekao u intervjuu agenciji MIA, upitan da li su realne projekcije pojedinih analitičara da će Albanija i Severna Makedonija postati članice EU najranije u 2030, s obzirom da Srbija i Crna Gora pregovaraju više od jedne decenije, a da nisu ni blizu članstva.

„Teško je napraviti bilo kakvo poređenje jer je u svakom periodu, u svakom trenutku, situacija drugačija. Ali za osam godina, što je tačno 2030, mislim da je to ostvarivo, jer je Češkoj trebalo osam godina. U nekim slučajevima je bilo osam godina, za Hrvatsku je bila malo pametnija procedura, a vi ste spomenuli druge dve zemlje, ali bio to je bio jedan ne baš povoljan period za proširenje, situacija je bila malo zaglavljena“, rekao je Ludva.

Ali danas vlada nova geopolitička situacija, istakao je češki ambasador i dodao da su svi svesni da Zapadni Balkan treba da bude u EU.

„Naravno, Zapadni Balkan treba da bude spreman, bez sumnje, ali taj postupak treba da ide neometano s obzirom na geopolitičku situaciju. Zapadni Balkan treba da bude u Evropi. Zato, mislim da, vraćajući se na vaše pitanje, 2030. je ostvariva, ako sve ide bez problema“, rekao je Ludva.

Tagovi