in

Oštre kritike premijera zbog puštanja Borisova: U Bugarskoj nema tužilaštva

Oštre kritike premijera zbog puštanja Borisova: U Bugarskoj nema tužilaštva

Bugarski premijer Kiril Petkov oštro je kritikovao državno tužilaštvo nakon puštanja iz pritvora bišeg premijera Bojka Borisova, koji je bio uhapšen u okviru istrage o zloupotrebama novca iz fondova EU.

„Ponovo se suočavamo sa apsolutnom sabotažom od strane Tužilaštva Bugarske“, rekao je Petkov na sastanku Saveta ministara.

On je naveo da bugarsko tužilaštvo ima još jedan ozbiljan problem, jer na ovom slučaju radi i evropsko tužilaštvo, prenose bugarski mediji.

“Dok su činjenice obično skrivene i bugarska javnost ne može da utvrdi da li i kako funkcionišu, sada postoji paralelna evropska struktura kojoj više verujemo”, rekao je Petkov.

On je naveo da u Bugarskoj ne postoji nezavisno tužilaštvo, koje se, kako kaže, ponovo ponaša kao advokat kada su u pitanju ljudi optuženi za korupciju. Prema njegovim rečima, tužilaštvo negira zakonska ovlašćenja istražnih organa i ometa rad svakog ko je pokušao da radi protiv korupcije u zemlji.

“Biće vrlo jasne informacije na nivou EU o tome kako oni zapravo djeluju i šta su uradili. Činjenica je da mnogi kažu da je Bugarska pokorena zemlja. Verujemo da ubuduće neće biti tako”, rekao je Petkov.

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov priveden je na 24 sata tokom specijalne operacije u četvrtak, zajedno sa savetnicom za medije stranke GERB Sevdelinom Arnaudovom i bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim. Širom zemlje sprovedene su akcije u vezi sa 120 predmeta Evropskog tužilaštva u Bugarskoj. Reč je o sumnjama na zloupotrebu novca iz fondova EU u oblastima poljoprivrede, građevinarstva i javnih nabavki.

Protiv Borisova do sada nije podignuta optužnica.

“Bilo je brutalno i gadno, vratili smo se komunizmu”, rekao je Borisov nakon izlaska iz pritvora.

Tagovi