in

Ostajemo pri svojim stavovima oko neučestvovanja u radu institucija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je da Skupština Republike Srpske donese odluku da nisu nestali razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, kao i da se predloži zakon da se RS i drugi kolektiviteti zaštite od klevete, odnosno nazivanja genocidnim.

Dodik je na sednici Skupštine RS posvećenoj situaciji u BiH istakao da to važi i za RS, ali i za Federaciju BiH i sve narode da ih niko ne može nazivati genocidnim, za šta bi bila predviđena zatvorska kazna i da taj zakon treba da se predloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako prenosi RTRS, Dodik je predložio da zaključak bude da se ostaje čvrsto pri zaključcima donesenim na prošloj sednici parlamenta RS da se povlače saglasnosti o vojsci, indirektnim porezima i visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Predložio je i da se, kada je reč o korupciji, donesu dve mjere – zakon o sufinansiranju subjekata stranim sredstvima i da se preispitaju sve sadašnje antikoruptivne mere, da se formira tim koji bi to učinio, kao i da što pre bude donese zakon o poreklu imovine.

“Nema drugog načina života u BiH, nego da se ide iz krize u krizu. BiH nije mesto u kojem želimo da živimo. Naša politička opcija je BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, rekao je Dodik.

Istakao je da RS poštuje Ustav i Dejtonski sporazum.

“Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu koja je predviđena Ustavom i ništa više. Republika Srpska je danas odraz onoga što smo želeli. Mnogi će se složiti da je BiH propala zemlja”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska danas ima svoju teritoriju, legitimno izabranu vlast i svoj narod.

Tagovi