in

Ostaću u Srbiji sve dok ne oteramo Rio Tinto

Ekološka aktivistkinja i holivudska glumica Bojana Novaković izjavila je da će ispred Predsedništva Srbije svaki dan biti organizovani celodnevni programi u kojima će učestvovati poznate javne ličnosti i uzorni srpski poljoprivrednici čiji je opstanak ugrožen zbog najavljenih otvaranja rudnika.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i inicijativa Kreni-promeni od četvrtka veče organizuju protestno kampovanje ispred Predsedništva Srbije zahtevajući da se trajno zabrani eksploatacija minerala koji sadrže litijum i bor.

„Danas će u 16 časova nastupiti glumac Jovan Mijović, a u 17 časova okupljenima će se obratiti voditelji ‘Mentalnog razgibavanja’. Naš poznati glumac Tihomir Stanić će od 19 časova recitovati pesme poznatih srpskih pesnika“, kazala je Novaković agenciji Beta.

Novaković živi i radi na relaciji Melburn-Njujork, a od prvog dana kada su počeli protesti protiv Rio Tinta i zagađenja životne sredine uključila se u aktivnosti ekoloških udruženja. Kako kaže, ovo je treći put da za poslednjih godinu dana boravi u Srbiji i učestvuje u koordinaciji ekoloških udruženja.

“Obaveza je svakog građanina Srbije, gde god živeo, da se bori za zaštitu prirode i očuvanje životne sredine. Sada imam pauzu od mesec i po dana do snimanja u Japanu, i sve vreme provešću u Srbiji zajedno s ekološkim aktivistima, sve dok ne oteramo Rio Tinto”, rekla je Novaković.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni-Promeni pozvao je građane Beograda da, kako je rekao, pokažu solidarnost s ekološkim aktivistima koji kampuju ispred Predsedništva Srbije i pridruže im se u zahtevu za uvodjenje zakonske zabrane eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele zemlje.

Manojlović je rekao da danas neće biti novih protesta već da će aktivisti iz Gornjih Nedeljica i drugih mesta ugroženih planiranim iskopavanjem litijuma i bora, nastaviti da kampuju u parku ispred Predsedništva Srbije dok njihov zahtev ne bude ispunjen.

Tagovi